Wykonanie

Nie znam osoby, która nie lubi pizzy, a Wy? Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na ciasto i sos do pizzy. Pizza po upieczeniu jest chrupiąca i aromatyczna a my mamy niezwykła radość z tego, że zamiast zamówić gotową pizzę zrobiliśmy ją sami w domu. Kto jeszcze nie robił w domu pizzy - zachęcam, to super sprawa :)Składniki (duża pizza- śr. 30cm):ciasto - 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej- 13g świeżych
drożdży- 3/4 szklanki ciepłej
wody- łyżka
oliwy z oliwek- łyżeczka
soli- pół łyżeczki
cukru- płaska łyżka
przyprawy do pizzy
sos pomidorowy- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego- 2 łyżki
ketchupu- łyżka
oliwy- po łyżeczce:
oregano,
bazylii i
tymiankudodatkowo- ulubione dodatki- 30 dag
żółtego seraDo miseczki lub kubka wlewamy
wodę, wsypuję
cukier i rozdrobnione
drożdże. Mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą, przykrywamy (talerzykiem lub folią aluminiową) i odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki a
potem dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn
drożdżowy. Zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne i przestanie się lepić do dłoni. Można delikatnie podsypać dodatkowo
mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie zrobiło się zbite i twarde. Miskę z wyrobionym
ciastem przykrywamy czystą ściereczkę i odkładamy w ciepłe miejsce na 1godz. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypaną
mąką stolnicę i wałkujemy ciasto na dowolną grubość, zostawiając grubsze brzegi.

Przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki. Jeśli ktoś lubi- może dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Gotowym sosem smakujemy ciasto, na wierzchy sypiemy ulubione dodatki i
ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230ºC na 15min. Podajemy z ulubionymi sosami.