Wykonanie
Zestaw obiadowy, który dzisiaj proponuję jest bardzo popularny na Śląsku. Karminadle to kotlety mielone, ponoć kiedyś robione z
mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego i króliczego, panierowane w
bułce tartej i dobrze wysmażone. Są prawdziwym przysmakiem każdego Ślązaka.
Jadłam je w wielu domach, u każdego trochę inaczej smakują, ale przepis na nie każdy ma taki sam :)Ciaper
kapusta to po prostu ugotowane
kartofle, starte na puree i wymieszane z podgotowaną
kapustą kiszoną. Czasem polana tłuszczem, czasem z dodatkiem drobno pokrojonego
boczku lub
kiełbasy. Może stanowić samodzielne danie.Właściwie wszystkie potrawy pochodzące ze śląska są kaloryczne, dość tłuste, ale za to pełne smaku. Wynika to przede wszystkim z tego, że górnik po szychcie, był po prostu wściekle głodny :)


KARMINADLESkładniki na 10 kotletów:70 dag
mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego1
bułka pszenna1
cebula1
jajosól,
pieprz,
maggibułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie (około 15 minut) i odcisnąć.
Cebulę drobniutko pokroić.
Mięso wymieszać z
jajkiem,
bułką,
cebulą i
przyprawami. Wyrabiać dłońmi przez kilka minut. Uformować płaskie kotlety i obtoczyć je w
bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym
oleju aż będą brązowe.

Składniki:70 dag
ziemniaków50 dag
kapusty kiszonejsól i
pieprzPrzygotowanie:
Kapustę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (czas gotowania zależy od
kapusty,
młodej wystarczy 30 minut). Odlać
wodę,
kapustę po przestudzeniu odcisnąć i drobno poszatkować.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, również do miękkości. Rozetrzeć na puree, wymieszać z
kapustą i doprawić.


Smacznego obiadu!Przepis dołączam do mojej akcji: