ßßß Cookit - przepis na CIAPER KAPUSTA

CIAPER KAPUSTA

nazwa

Wykonanie

Zestaw obiadowy, który dzisiaj proponuję jest bardzo popularny na Śląsku. Karminadle to kotlety mielone, ponoć kiedyś robione z mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego i króliczego, panierowane w bułce tartej i dobrze wysmażone. Są prawdziwym przysmakiem każdego Ślązaka. Jadłam je w wielu domach, u każdego trochę inaczej smakują, ale przepis na nie każdy ma taki sam :)
Ciaper kapusta to po prostu ugotowane kartofle, starte na puree i wymieszane z podgotowaną kapustą kiszoną. Czasem polana tłuszczem, czasem z dodatkiem drobno pokrojonego boczku lub kiełbasy. Może stanowić samodzielne danie.
Właściwie wszystkie potrawy pochodzące ze śląska są kaloryczne, dość tłuste, ale za to pełne smaku. Wynika to przede wszystkim z tego, że górnik po szychcie, był po prostu wściekle głodny :)
KARMINADLE
Składniki na 10 kotletów:
70 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 bułka pszenna
1 cebula
1 jajo
sól, pieprz, maggi
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie (około 15 minut) i odcisnąć. Cebulę drobniutko pokroić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką, cebulą i przyprawami. Wyrabiać dłońmi przez kilka minut. Uformować płaskie kotlety i obtoczyć je w bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym oleju aż będą brązowe.
Składniki:
70 dag ziemniaków
50 dag kapusty kiszonej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (czas gotowania zależy od kapusty, młodej wystarczy 30 minut). Odlać wodę, kapustę po przestudzeniu odcisnąć i drobno poszatkować. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, również do miękkości. Rozetrzeć na puree, wymieszać z kapustą i doprawić.
Smacznego obiadu!
Przepis dołączam do mojej akcji:
Źródło:http://polperfekcyjna.blogspot.com/2013/05/ciaper-kapusta-z-karminadlami.html