ßßß Cookit - przepis na Smaki Turcji: papryka faszerowana

Smaki Turcji: papryka faszerowana

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 65 minut
Składniki:
4 średnie czerwone papryki
4 łyżki oliwy
230g ryżu basmati
400ml wrzącej wody
2 posiekane cebule (średniej wielkości)
2 roztarte ząbki czosnku
400g mielonego mięsa
pół łyżeczki mielonego cynamonu
pół łyżeczki otartego majeranku (ja dałam świeży majeranek)
3 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól i pieprz
Wykonanie:
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić ryż i dokładnie zamieszać, aby ziarno pokryło się tłuszczem, następnie wlać wrzątek i trochę posolić. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Ryż musi całkowicie wchłonąć wodę. Pozostałą oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wsypać cynamon, sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie pomidory dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. Przygotować papryki: usunąć rdzeń i gniazda nasienne, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, każdą paprykę wypełnić farszem, przykryć wierzchołkami. Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż papryka będzie miękka. Podawać natychmiast.
Uwagi:
Aby papryka nie była za bardzo spieczona, można przykryć folią aluminiową.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/08/smaki-turcji-papryka-faszerowana.html