Wykonanie

Czas przygotowania: 65 minutSkładniki:4 średnie
czerwone papryki4 łyżki
oliwy230g
ryżu basmati400ml wrzącej
wody2 posiekane
cebule (średniej wielkości)2 roztarte ząbki
czosnku400g
mielonego mięsapół łyżeczki mielonego
cynamonupół łyżeczki otartego
majeranku (ja dałam świeży
majeranek)3
pomidory2 łyżki
przecieru pomidorowegosól i
pieprzWykonanie:W garnku rozgrzać 2 łyżki
oliwy. Wrzucić
ryż i dokładnie zamieszać, aby ziarno pokryło się tłuszczem, następnie wlać wrzątek i trochę posolić. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Ryż musi całkowicie wchłonąć
wodę. Pozostałą
oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić pokrojoną
cebulę i
czosnek, podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać
mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wsypać
cynamon,
sól,
pieprz i
majeranek.
Pomidory sparzyć
wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie
pomidory dodać do
mięsa razem z
przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. Przygotować
papryki: usunąć rdzeń i gniazda nasienne, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do masy
mięsnej dodać ugotowany
ryż, każdą
paprykę wypełnić farszem, przykryć wierzchołkami. Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż
papryka będzie miękka. Podawać natychmiast.Uwagi:Aby
papryka nie była za bardzo spieczona, można przykryć folią aluminiową.