ßßß
Przedstawiam Wam dynię makaronową :)Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej, która zawdzięcza swoją nazwę od miąższu, który rozpada się na nitki, przypominające makaron.Wykorzystałam ją jako składnik sosu do makaronu :)Zapraszam!PS: Od dzisiaj aby zapobiec kradzieży zdjęć, będą one opatrzone logiem :) Mam nadzieję, że nie będzie ono Wam przeszkadzać.Składniki:1 dynia makaronowa300 g mięsa mielonego1 puszka pomidorów1 papryka czerwona1 cebula4 ząbki czosnkumajeranek, oregano, sól, pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Dynię kroimy na pół, wzdłuż, wydrążamy z pestek, do środka nalewamy nieco oliwy, rozsmarowujemy ją np pędzelkiem, dodajemy sporo majeranku, rozgnieciony czosnek (po 2 ząbki na połówkę), rozprowadzamy po całości i pieczemy w 150 st. przez 30 minut.
W tym czasie pomidory, paprykę (po wydrążeniu) i cebulę dokładnie blendujemy. Mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy masę pomidorową.Dynię rozdrabniamy widelcem...
... i wrzucamy do sosu. Doprawiamy oregano, solą, pieprzem, nieco odparowujemy wodę.Wychodzi dość spora porcja, część zamroziliśmy.
W smaku przypomina leczo :) Podajemy z makaronem, możemy posypać startym serem.Smacznego!