Wykonanie
Cześć :)Dzisiaj prezentuję produkt na który przez długi czas nie miałam pomysłu...
Przedstawiam Wam
dynię makaronową :)
Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej, która zawdzięcza swoją nazwę od miąższu, który rozpada się na
nitki, przypominające
makaron.Wykorzystałam ją jako składnik sosu do
makaronu :)Zapraszam!PS: Od dzisiaj aby zapobiec kradzieży zdjęć, będą one opatrzone
logiem :) Mam nadzieję, że nie będzie ono Wam przeszkadzać.Składniki:1
dynia makaronowa300 g
mięsa mielonego1 puszka
pomidorów1
papryka czerwona1
cebula4 ząbki
czosnkumajeranek,
oregano,
sól,
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:
Dynię kroimy na pół, wzdłuż, wydrążamy z pestek, do środka nalewamy nieco
oliwy, rozsmarowujemy ją np pędzelkiem, dodajemy sporo
majeranku, rozgnieciony
czosnek (po 2 ząbki na połówkę), rozprowadzamy po całości i pieczemy w 150 st. przez 30 minut.
W tym czasie
pomidory,
paprykę (po wydrążeniu) i
cebulę dokładnie blendujemy.
Mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy masę
pomidorową.
Dynię rozdrabniamy widelcem...
... i wrzucamy do sosu. Doprawiamy
oregano,
solą,
pieprzem, nieco odparowujemy
wodę.Wychodzi dość spora porcja, część zamroziliśmy.
W smaku przypomina leczo :) Podajemy z
makaronem, możemy posypać
startym serem.Smacznego!