Wykonanie

Przepis na danie znanego kucharza Karola Okrasy został zaciągnięty ze strony http://kuchnialidla.pl/product/Latwa-saltimbocca-z-kurczaka. Praktycznie o każdym daniu piszę, że jest pyszne, ale umieszczam tylko potrawy, które uważam, że są naprawdę smaczne i warte spróbowania. Do takich dań należy właśnie włoskie danie - saltim bocca, którego nazwa pochodzi od włoskich salta in bocca co znaczy skacze do ust.Składniki do wykonania
kurczaka:1 podwójna
pierś z kurczaka1 ząbek
czosnkuświeża
szałwiaszynka parmeńskażółty ser w kawałku
sól,
pieprzSkładniki do przyrządzenia
kaszy:szklanka
kaszy jęczmiennejczosnekświeża
szałwiaoliwa z oliwek30 ml białego
wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne)
suszone pomidorysól,
pieprzSkładniki sosu:pół małej
cebulićwiartka
czerwonej paprykiczosnekmała
śmietana 12% lub 18%odrobinę
wina (można pominąć)
sól,
pieprzSposób przyrządzenia
kurczaka:
Piersi kurczaka kroimy na małe kwadraty, solimy i
pieprzymy oraz dodajemy odrobinę
czosnku (1-2 chudziutkie plasterki). Dalej układamy po liściu
szałwii, a na koniec połowę plasterka lub jeśli ktoś chce całą zwiniętą
szynkę parmeńską. Całość spinamy wykałaczką, którą
potem musimy pamiętać wyciągnąć ;)
Kurczaka smażymy na odrobinie
oleju, najpierw od strony gdzie ułożyliśmy
szynkę, teraz solimy i
pieprzymy wierzch, odwracamy i smażymy drugą stronę (nie za długo, bo
kurczak dojdzie jeszcze w piekarniku, a lepiej żeby nie był za suchy).
Kurczaka odkładamy na blachę wyłożoną papierem i na każdym jego kawałku układamy
ser w plasterkach.Kiedy będziemy
mieć prawie gotową
kaszę i sos wtedy wkładamy
kurczaka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na dosłownie 5 minut (z funkcją termoobiegu).Sposób przyrządzenia
kaszy:Do garnka wlewamy
oliwę z oliwek, smażymy na nim rozgnieciony
czosnek oraz 2-3 listki
szałwii. Trochę rumienimy
czosnek, a następnie wrzucamy do garnka
kaszę żeby ją uprażyć. Po chwili dodajemy troszkę
wina, doprawiamy
solą i
pieprzem, a na koniec dodajemy
wodę.Zasady gotowania
kaszy jęczmiennej:ugotowanej na sypko: szklanka
kaszy- 2.5 szklanki
wodyugotowanej na gęsto: szklanka
kaszy- 3.5 szklanki
wodyKaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę
suszone pomidory (jeśli ktoś ma
pomidory suszone w zalewie też mogą być).Sposób przyrządzenia sosu:
Cebulę,
czosnek oraz
paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie
oliwy, dodajemy troszkę
wina, a gdy odparuje dodajemy
śmietanę i czekamy aż sos się zagotuje. Przyprawiamy
solą,
pieprzem.Idealna potrawa na obiad lub romantyczną kolację dla 2 osób.Smacznego