Wykonanie
Propozycja dla miłośników naleśników ;-) lekko znudzonych tradycyjnym, zawijanym naleśnikiem z
serem, czy
dżemem.

Do przygotowania roladek potrzebne są naleśniki. Składniki na ciasto naleśnikowe i przepis na wykonanie naleśników można znaleźć tu: KLIK . Niewykorzystane naleśniki do roladek można zjeść np. z
kremem czekoladowym na deser :-).SKŁADNIKI FARSZU:1
serek kremowy typu Philadelphiakawałek
sera Gorgonzolakawałek
sera typu
Parmezan1 mała główka
brokułu1
czerwona papryka1
żółta paprykagarść
rukoligarść
słonecznikasól,
pieprz, czerwona
słodka paprykaWYKONANIE :Obie
papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kosteczkę i dusimy w małym garnuszku podlewając lekko
wodą do miękkości. Gotową kosteczkę lekko studzimy.
Brokuł dzielimy na malutkie różyczki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut do miękkości odcedzamy i lekko studzimy.Na ściereczce układamy 9 naleśników w rzędzie 3 po 3 w taki sposób, żeby brzegi dobrze nachodziły na siebie tworząc duży blat w kształcie zbliżonym do prostokąta.

Tak przygotowany blat dokładnie smarujemy kremowym
serkiem. Na całą powierzchnię rozsypujemy
paprykę, układamy różyczki
brokułu, listki
rukoli, kawałeczki gorgonzoli, ścieramy na tarce na całą powierzchnię odrobinę
parmezanu i solimy,
pieprzymy oraz przyprawiamy
papryką w proszku.


Gdy blat jest przygotowany w taki sposób, możemy przystąpić do zawijania rolady.Należy delikatnie i powoli, pomagając sobie ściereczką zwijać wszystko w dość ciasny rulon, uważając by naleśniki się nie rozwarstwiły.

Zwiniętą roladę
ostrym nożem kroimy na ok. 4-5 cm kromki i układamy dość ściśle w wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym.

Całość posypujemy startym
parmezanem, na wierzchy układamy kawałeczki
sera gorgonzola i posypujemy
słonecznikiem.

Zapiekamy 10-15 min w temp. 200 stopni C.

Roladki są pyszne, mięciutkie i bardzo kolorowe. Roladki można podawać same lub z
jogurtowym sosem czosnkowym. Z 9 naleśników wyszło mi danie dla 4 osób. Gorąco polecam.