ßßß Cookit - przepis na Pollo A La Naranja (Kurczak W Sosie Pomarañczowym)

Pollo A La Naranja (Kurczak W Sosie Pomarañczowym)

nazwa

Wykonanie

Ekspresowy pomysł na zużycie zalegających w lodówce resztek kurczaka. 'Ñ' w tytule pojawia się nieprzypadkowo!
Danie jest inspirowane kuchnią iberyjską - a konkretnie hiszpańską, bowiem to w Walencji narodził się pollo a la naranja; jak powiedzieliby Hiszpanie esta para chuparse los dedos . Chińczycy mają swoją wersję tego dania, zwaną chénpí jī; (陈皮鸡); danie pochodzi z regionu Hunan i zawiera słodki sos chili z pomarańczami. Chénpí jī jest wariacją na temat kurczaka Generała Tzo, bardzo popularnego w środkowej części Chin dania.
Składniki
2 szklanki soku pomarańczowego
1 cebula żółta
1 łyżka stołowa soku z cytryny
250g piersi z kurczaka
2 pomidory
2 łyżki stołowe oliwy
1 łyżeczka do herbaty żółtego curry (płaska)
1 łyżka stołowa ziół (ja użyłam mojej ukochanej greckiej mieszanki do ziemniaków)
Wykonanie
1) Kurczaka pokrój w drobną kostkę i zalej oliwą zmieszaną z 1/2 szklanki soku pomarańczowego i łyżką soku cytrynowego, zasyp curry i odstaw na bok na zimnej patelni.
2) Posiekaj cebulę w kosteczkę, pomidory w grubszą kostkę. Domieszaj warzywa do mięsa.
3) Podsmaż całość aż mięso będzie widocznie białe z zewnątrz, ale jeszcze różowe w środku. Dolej resztę soku i duś ok. 10 minut, w razie potrzeby dolewając jeszcze soku lub odrobinę wody. Podawaj z ryżem bądź solo.
Ponieważ danie to pojawiło się w mojej kuchni kiedy wróciłam z bratem z pływalni i na cito chcieliśmy coś zjeść, można uznać je za przypadkowe powielenie cudzej receptury. Miło jednak jest pomyśleć, że wymyśliłam coś, czym ludzkość w innych rejonach świata zajada się od kilkuset lat.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/07/kurczak-w-sosie-pomaranczowym.html