Wykonanie
Ekspresowy pomysł na zużycie zalegających w lodówce resztek
kurczaka. 'Ñ' w tytule pojawia się nieprzypadkowo!Danie jest inspirowane kuchnią iberyjską - a konkretnie hiszpańską, bowiem to w Walencji narodził się pollo a la naranja; jak powiedzieliby Hiszpanie esta para chuparse los dedos . Chińczycy mają swoją wersję tego dania, zwaną chénpí jī; (陈皮鸡); danie pochodzi z regionu Hunan i zawiera słodki sos
chili z
pomarańczami. Chénpí jī jest wariacją na temat
kurczaka Generała Tzo, bardzo popularnego w środkowej części Chin dania.

Składniki2 szklanki
soku pomarańczowego1
cebula żółta1 łyżka stołowa
soku z cytryny250g
piersi z kurczaka2
pomidory2 łyżki stołowe
oliwy1 łyżeczka do
herbaty żółtego
curry (płaska)1 łyżka stołowa
ziół (ja użyłam mojej ukochanej greckiej mieszanki do
ziemniaków)

Wykonanie1)
Kurczaka pokrój w drobną kostkę i zalej
oliwą zmieszaną z 1/2 szklanki
soku pomarańczowego i łyżką
soku cytrynowego, zasyp
curry i odstaw na bok na zimnej patelni.2) Posiekaj
cebulę w kosteczkę,
pomidory w grubszą kostkę. Domieszaj warzywa do
mięsa.3) Podsmaż całość aż
mięso będzie widocznie białe z zewnątrz, ale jeszcze różowe w środku. Dolej resztę soku i duś ok. 10 minut, w razie potrzeby dolewając jeszcze soku lub odrobinę
wody. Podawaj z
ryżem bądź
solo.

Ponieważ danie to pojawiło się w mojej kuchni kiedy wróciłam z bratem z pływalni i na
cito chcieliśmy coś zjeść, można uznać je za przypadkowe powielenie cudzej receptury. Miło jednak jest pomyśleć, że wymyśliłam coś, czym ludzkość w innych rejonach świata zajada się od kilkuset lat.