ßßß
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka najlepiej podwójna,1 opakowanie sosu curry do woka z Lidla,2 szklanki ryżu Basmati,2 papryki (zielona i czerwona),przyprawy: suszona pietruszka, kurkuma, chilli, curry,oliwa z oliwek,1 cebula,WYKONANIE:Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy kurkumą, chilli i curry (w proszku). Odstawiamy. Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę (obydwa rodzaje). Na wolnym ogniu smażymy i dodajemy kurczaka. Wszystko podlewamy niewielką ilością wody. Sos ze słoika wlewamy w momencie kiedy papryka zaczyna być miękka. Dusimy pod przykryciem wszystko. W tym czasie przygotowujemy ryż, z którym curry z kurczaka podamy. Można danie udekorować suszoną pietruszką. Kiedy mam świeżą natkę zawsze siekam, ponieważ doskonale się komponuje ze smakiem curry i chilli.
RED CURRYPowstanie Red Curry ściśle związane jest z faktem, iż pozostał obiad z dnia poprzedniego i trzeba go jakoś wykorzystać. Przecież można go jeszcze urozmaicić.Jak powstało Red Curry?Poprzez dodanie do całości puszki pomidorów :) Tak dokładnie tylko tego nam trzeba było.Proste rozwiązanie a i troszkę innego smaku dostanie te danie...
Smaczne, niedrogie i w miarę szybkie w przygotowaniu (obydwie wersje - no może druga trochę szybsza).Wszystkich leniuchujących zapraszam zatem do kuchni :)SMACZNEGO !!!