Wykonanie
PDF
Nie raz siedząc w domu człowiek zjadłby coś niezdrowego, ale ile
razy można jeść hot-dogi? Dlatego też dzisiaj zrobiliśmy pizzę!Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki20 g
drożdży2 łyżki
olejuduża szczypta
soliłyżeczka
przyprawy do pizzy (opcjonalnie)łyżka
cukruszklanka ciepłej
wodySos do pizzy:4 łyżki
ketchupu (gęsty, dobrej jakości np. Włocławek)4 łyżki
koncentratu pomidorowegopół szklanki
wody1,5 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
przyprawy do pizzykilka listków
bazylii2 ząbki
czosnkuDodatkowe składniki:100 gr
sera mozzarella100 - 150 gr
sera gouda (lub podobny)20 dkg
pieczarek2
cebule średnie (lub jedna duża)250 gr
mięsa mielonegokilka plasterków
salamipół puszki
kukurydzy150 gr
mięsa z kurczaka1
papryka w dowolnym kolorzePrzygotowanie:1. Zaczynamy od zrobienia sosu. Do miseczki wrzucamy drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę)
czosnek, posiekane liście
bazylii, zalewamy
wodą i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się "przegryzł".2. Zarabiamy
drożdże. Wrzucamy je do miseczki i wsypujemy łyżkę
cukru i łyżeczkę
mąki. Zalewamy łyżką ciepłej
wody i delikatnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce.3. Przygotowujemy
mąkę na ciasto. Przesiewamy przez sitko do miski i dodajemy szczyptę
soli i łyżkę
przyprawy do pizzy. Dokładnie mieszamy.4. Kiedy wyrosną
drożdże dodajemy do
mąki. Dokładnie wyrabiamy twarde ciasto, dodając ok 1/2 szklanki ciepłej (koniecznie)
wody. Pod koniec wyrabiania dodajemy dwie łyżki
oleju i delikatnie "dorabiamy". Odstawiamy w ciepłe miejsce.5. Zajmujemy się dodatkami.
Pieczarki i
mozzarellę kroimy w plasterki,
kurczaka w kostkę,
cebulę w talarki,
paprykę w paseczki.
Ser ścieramy na tarce. Wszystkie surowe dodatki podsmażamy kolejno na łyżce
oleju.
Kurczaka i
mięso mielone doprawiamy wg uznania.6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość układamy je w formie posypanej
mąką i delikatnie rozwałkowujemy. Pokrywamy dokładnie sosem i układamy plastry
mozzarelli. Resztę dodatków układamy jak chcemy, całość posypujemy
startym serem.7. Zapiekamy ok 30 minut w 200 stopniach.Smacznego!!!PDF