Wykonanie
PDF
Ciasto drożdżowe wydaje się trudne, ale takie nie jest, a w dodatkowym połączeniu z jego uniwersalnością nadaje się praktycznie do wszystkiego. Dziś z jednej porcji ciasta zrobiłam nie tylko słodkie drożdżóweczki z
dżemem ale także pyszne pizzerinki.Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki40 g
drożdży4 łyżki
olejuduża szczypta
soliłyżka
cukruszklanka ciepłej
wodyDodatki:słodkie:
dżemorzechy siekanestopione
masłosłone:4 łyżki
ketchupu (gęsty, dobrej jakości np. Włocławek)4 łyżki
koncentratu pomidorowegopół szklanki
wody1,5 łyżeczki
cukru1,5 łyżeczki
przyprawy do pizzykilka listków
bazylii2 ząbki
czosnkucebulkapieczarkiPrzygotowanie:1.
Drożdże zarabiamy z odrobiną
wody,
cukrem i łyżką
mąki. Następnie dodajemy do przesianej
mąki wymieszanej z
solą i wyrabiamy ciasto przez 5 - 7 minut. Na koniec dodajemy
olej i wyrabiamy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.2.
Cebulkę i
pieczarki podsmażamy z odrobiną
soli i
pieprzu. Z pozostałych słonych składników robimy sos.3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na porcje. Na pizzerinki wyrabiamy kulki ciasta jak na bułeczki po czym w środku robimy wgłębienie szklanką jak na zdjęciu poniżej. Następnie smarujemy całość sosem a w zagłębienie wkładamy
pieczarki podsmażone z
cebulką.
4. Część ciasta dzielimy na równe kawałki i wałkujemy na kwadraty a następnie zawijamy jak na zdjęciu z farszem w środku.
5. Z pozostałego ciasta można także zrobić klasyczne pierożki
drożdżowe.
6. W ten sam sposób robimy słodkie drożdżówki, zamiast sosu używając
dżemu np.
porzeczkowego a zamiast
cebulki drobno posiekanych
orzechów włoskich. Wszystkie drożdżówki, które mają ciasto na wierzchu smarujemy stopionym
masłem. Następnie układamy je na blasze, pamiętając aby zostawić im miejsce do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnika na 180*C na ok. 40 minut aż ciasto ładnie wyrośnie i pięknie się zrumieni.
SMACZNEGO!!!PDF