Wykonanie
PDF

Za oknem ładna letnia pogoda, więc sezon grillowy czas podkręcić! Jako, iż ostatnio nacięliśmy się na gotowe produkty grillowe z Tesco, postanowiliśmy opracować kilka ciekawych pomysłów jak zrobić dobre
mięsko samemu. No nie tylko
mięsko... będą też marynaty i surówki.Na grilla preferujemy
karkówkę (chyba jak każdy), szaszłyki i
kurczaka. Więc na tym będzie opierać się nasza notka.

Marynata do
karkówki:pół szklanki
oleju2 łyżki
musztardy słodkiej (miodowa lub słodka)2 łyżki sosu kebab pikantny lub
chilipikantna
przyprawa do grilla wg. uznaniaWszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i marynujemy
mięsko dokładnie nacierając.Marynaty do skrzydełek niebiańsko piekielnych:Marynata niebiańska:pół szklanki
oleju2 łyżki
musztardy słodkiej2 łyżki
ketchupuklasyczna
przyprawa do grilla wg. uznaniaMarynata piekielna:pół szklanki
oleju2 łyżki
musztardy rosyjskiej lub sarepskiej2 łyżki sosu kebab pikantny lub
chilipikantna
przyprawa do grilla wg. uznaniaSkrzydełka dzielimy na dwie porcje. Połowę marynujemy w marynacie niebiańskiej drugą w piekielnej.Szaszłyki:

pół kg
piersi z kurczaka30 dkg
surowego boczku10-15 malutkich
pieczarekpół
papryki (dowolny kolor)pół
cebuliMięsa kroimy w kostkę.
Pieczarki parzymy przez ok 5 minut.
Paprykę kroimy w grubą kostkę
cebulę w ćwierć talarki. Na patyczki nabijamy:
kurczak,
papryka,
boczek,
pieczarka,
kurczak,
cebula,
boczek. Lub inna dowolna kombinacja naprzemienna
mięso - warzywa. Pamiętając, by szaszłyk zaczynał się i kończył
mięsem. Polewamy
olejem i posypujemy szczodrze
przyprawą do grilla.Surówka z
pora:

2 duże
poryodrobina
soku z cytryny3-4 łyżki
olejusólszczypta
cukrubiały pieprznatka pietruszkiPor drobno siekamy w pół talarki. Solimy odrobinę i odstawiamy na chwilę.
Natkę pietruszki drobno siekamy. I dodajemy do
pora. W słoiczku robimy sos:
olej,
pieprz,
cukier i
sok z cytryny przez chwilę szubko wstrząsamy i dodajemy do surówki. Wszystko dokładne mieszamy.Smacznego!!!PDF