Wykonanie
Dziś przepis z
serii Szybko i Tanio, zapiekanka z sosem
serowym. Dowolność składników zapiekanki jest nieograniczona. Bazą może być zarówno
makaron,
ziemniaki, jaki i same warzywa, jednym słowem wszystko co pasuje do
sera :) Jeśli macie składniki na sos, to już połowa sukcesu. Teraz wystarczy odtworzyć lodówkę i sięgnąć po składniki. Ja przygotowałam dwie wariacje na temat zapiekanki - z
mięsem i wegetariańską, a zajęło mi to wszystko może pół godziny (no pyrki gotują się dłużej, niż
makaron, ale to już od Was zależy co tam włożycie). W obu wersjach pojawiły się boczniaki i
czerwona cebula, w
mięsnej zagościła "
kiełbasa z kija" (może być dowolne inne
mięso), a w wegetariańskiej
pomidorki koktajlowe i
szczypiorek.


Ilość składników na 4 porcje.Składniki:*sos:-
żółty ser, np. Gouda (150 g)-
śmietana 18% (400 g)-opcjonalnie:
mleko, do rozrzedzenia sosu*
makaron (200 g)*ulubione dodatki, np:-boczniaki-
kiełbasa-
pomidorki koktajlowe-
cebula czerwona-
szczypioreklub inne*
olej, np.
ryżowy*
przyprawy,
sól,
pieprz według uznaniaPrzygotowanie:
Makaron gotuję al'dente.Przygotowuję sos
serowy.Do garnka wkładam
śmietanę i starty na oczkach
ser żółty. Podgrzewam na średnim ogniu cały czas mieszając, aż
ser się rozpuści i połączy ze
śmietaną tworząc ciągnący sos. Jeśli sos wyszedł za gęsty można dodać kilka łyżek
mleka i całość cały czas podgrzewając wymieszać razem, aż się połączy, jednocześnie rozrzedzając sos.Przygotowuję 2 porcje w wersji wegetariańskiej .Na nagrzaną patelnie wlewam niedużą ilość
oleju i wrzucam pokrojone boczniaki, gdy lekko się zarumienią z obu stron dodaję
cebulę pokrojoną w piórka i połówki
pomidorków koktajlowych. Chwilę wszystko smażę, mieszając drewnianą
łopatką, a następnie wrzucam połowę ugotowanego
makaronu i razem mieszam. Dodaję połowę przygotowanego sosu
serowego i poszatkowany
szczypiorek.Cały czas podgrzewając na średnim ogniu, mieszam do połączenia składników.Zawartość dzielę na 2 równe porcję i przekładam do miseczek do zapiekanek (jeżeli nie macie specjalnych form, można do tego użyć zwykłych misek ceramicznych, np. z
serii DINERA).Przygotowuję 2 porcje w wersji
mięsnej.Na rozgrzaną patelnie (może być brudna od wcześniej przygotowanej wersji wegetariańskiej) wrzucam pokrojoną w kostkę
kiełbasę i smażę, co jakiś czas mieszając, aż się przyrumieni. (Jeżeli
kiełbasa lub inne
mięso jest mało tłuste, można dolać niewielką ilość
oleju do smażenia.) Dodaję pokrojone boczniaki,
cebulę i smażę chwilę. Dodaję
makaron i chwilę wszystko razem smażę mieszając. Na koniec dodaję pozostały sos
serowy, mieszam i przekładam do miseczek.Wszystkie zapiekanki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i funkcją opiekania na 10-15 minut.Podaję gorące, prosto z piekarnika, bo najlepiej smakuje.Smacznego!