ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z sosem serowym

Zapiekanka z sosem serowym

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis z serii Szybko i Tanio, zapiekanka z sosem serowym. Dowolność składników zapiekanki jest nieograniczona. Bazą może być zarówno makaron, ziemniaki, jaki i same warzywa, jednym słowem wszystko co pasuje do sera :) Jeśli macie składniki na sos, to już połowa sukcesu. Teraz wystarczy odtworzyć lodówkę i sięgnąć po składniki. Ja przygotowałam dwie wariacje na temat zapiekanki - z mięsem i wegetariańską, a zajęło mi to wszystko może pół godziny (no pyrki gotują się dłużej, niż makaron, ale to już od Was zależy co tam włożycie). W obu wersjach pojawiły się boczniaki i czerwona cebula, w mięsnej zagościła "kiełbasa z kija" (może być dowolne inne mięso), a w wegetariańskiej pomidorki koktajlowe i szczypiorek.
Ilość składników na 4 porcje.
Składniki:
*sos:
-żółty ser, np. Gouda (150 g)
-śmietana 18% (400 g)
-opcjonalnie: mleko, do rozrzedzenia sosu
*makaron (200 g)
*ulubione dodatki, np:
-boczniaki
-kiełbasa
-pomidorki koktajlowe
-cebula czerwona
-szczypiorek
lub inne
*olej, np. ryżowy
*przyprawy, sól, pieprz według uznania
Przygotowanie:
Makaron gotuję al'dente.
Przygotowuję sos serowy.
Do garnka wkładam śmietanę i starty na oczkach ser żółty. Podgrzewam na średnim ogniu cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną tworząc ciągnący sos. Jeśli sos wyszedł za gęsty można dodać kilka łyżek mleka i całość cały czas podgrzewając wymieszać razem, aż się połączy, jednocześnie rozrzedzając sos.
Przygotowuję 2 porcje w wersji wegetariańskiej .
Na nagrzaną patelnie wlewam niedużą ilość oleju i wrzucam pokrojone boczniaki, gdy lekko się zarumienią z obu stron dodaję cebulę pokrojoną w piórka i połówki pomidorków koktajlowych. Chwilę wszystko smażę, mieszając drewnianą łopatką, a następnie wrzucam połowę ugotowanego makaronu i razem mieszam. Dodaję połowę przygotowanego sosu serowego i poszatkowany szczypiorek.
Cały czas podgrzewając na średnim ogniu, mieszam do połączenia składników.
Zawartość dzielę na 2 równe porcję i przekładam do miseczek do zapiekanek (jeżeli nie macie specjalnych form, można do tego użyć zwykłych misek ceramicznych, np. z serii DINERA).
Przygotowuję 2 porcje w wersji mięsnej.
Na rozgrzaną patelnie (może być brudna od wcześniej przygotowanej wersji wegetariańskiej) wrzucam pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażę, co jakiś czas mieszając, aż się przyrumieni. (Jeżeli kiełbasa lub inne mięso jest mało tłuste, można dolać niewielką ilość oleju do smażenia.) Dodaję pokrojone boczniaki, cebulę i smażę chwilę. Dodaję makaron i chwilę wszystko razem smażę mieszając. Na koniec dodaję pozostały sos serowy, mieszam i przekładam do miseczek.
Wszystkie zapiekanki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i funkcją opiekania na 10-15 minut.
Podaję gorące, prosto z piekarnika, bo najlepiej smakuje.
Smacznego!
Źródło:http://studenteat.blogspot.com/2014/01/zapiekanka-z-sosem-serowym.html