Wykonanie
Hej Kochani moi :)Na wstępie kilka słów wyjaśnień.. Nie było mnie na blogu bardzo długo za co przepraszam, ale ciągle mam dużo zawirowań osobistych i już wydaje się, że
będę miała czas na powrót a tu znowu coś nowego- i tak w kółko :( Mam nadzieję, że niedługo wszystko się unormuje i
wrócę pełną parą do tego co uwielbiam- do gotowania i dzielenia się z
wami przepisami..
Póki co zapraszam do polubienia mojego profilu na fb tam bywam trochę częściej :)KLIK- Smerfetka Gotuje na FacebookuA teraz
pora na przepis :)Pierwsze co kojarzy nam się ze słowem kotlety to bez wątpienia
mięso..A jednak kotlet może nie być z
mięsa i to wcale nie "wymysł" współczesnych antyfanów
mięsa bo przepis na te kotlety znalazłam w mojej skarbnicy przepisów- starym zeszycie mojej babci :)No więc skoro mamy lato i pełen dostęp do różnych warzyw dziś propozycja kotletów z
kalafiora :)

1 duży
kalafior1
cebula2 ząbki
czosnku2
jajka2
bułkinatka pietruszkisól,
pieprz,
majeranekbułka tarta do obtoczenia
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.Gdy zmięknie podusić go tłuczkiem do
ziemniaków.
Bułki namoczyć aby zmiękły, następnie odcisnąć pognieść , i dodać do
kalafiora.Do masy
kalafiorowo- bułkowej dodać
jajko, podsmażoną
cebulę oraz
czosnek przeciśnięty przez praskę
czosnek,
natkę pietruszki oraz
przyprawy.Całość dokładnie wymieszać, gdyby masa była zbyt rzadka można dodać
bułki tartej.Z gotowej masy formować kotlety i obtoczyć je w
bułce tartej.Smażyć na złoty kolor.