Wykonanie
Dawno nie było u mnie
ziemniaków, a
ziemniaków w formie zapiekanki to już ze sto lat :pDlatego powstała zapiekanka z
ziemniakami i mnóstwem innych warzyw z
sosem czosnkowo-
koperkowym :)Zapiekanka

1kg
ziemniaków2
cebule200 g
pieczarek0,5
papryki0,5 opakowania
mrożonych warzyw na patelnięlub mieszanki do zupy jarzynowej1
marchewka3 ząbki
czosnku3 łyżki
jogurtu naturalnegołyżka
mlekakopereksól,
pieprz,
oregano,
bazylia50 g
startego seraZiemniaki obrać i w osolonej wodzie podgotować aby zmiękły i nie były surowe.
Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki,
cebulę pokroić w talarki.
Paprykę pokroić w kosteczkę, a
marchewkę zetrzeć na tartce.

W miseczce przygotować sos.
Jogurt naturalny wymieszać z
mlekiem.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany drobno
koperek (
moze być też suszony)
sól,
pieprz,
oregano i
bazylię. Całość wymieszać.
Ziemniaki pokroić w plastry. wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki posypać startym
żółtym serem i wyłożyć na to warzywa.Całość zalać sosem i wyłożyć 2 warstwę pokrojonych w plastry
ziemniaków.Posypać odrobiną
sera.

Piec ok. 30-35 min w temperaturze 200 stopni.