Wykonanie
No i podobno mamy Halloween, podobno bo jakoś nie interesują mnie takie rozrywki no ale w klimacie
dyniowym niech będzie ciasto z orzeszkami,
pestkami dyni i
miodem :)

2 szklanki
mąki0,5 kostki
masła1/5 małej dyni1/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
miodu2
jajka2 łzyżeczki
proszku do pieczeniaewentualnie jeśli jest potrzeba
mlekopokruszone
orzechy włoskie i
pestki dyniPolewa1/4 kostki
masłasok z 1
pomarańczy2 łyżki gorzkiego
kakao1/2 łyżeczki
cukru pudru
Dynie obrać ze skórki, pokroić i podgotować ok. 10 min aby zmiękła.Następnie odlać
wodę do dyni dodać
masło i zblendować na gładko, pod koniec miksowania dodać
cukier i
miód.
Mąkę przesiać przez sito z
proszkiem do pieczenia, dodać mus
dyniowy i
jajka, ubijać mikserem na małyc obrotach, gdyby ciasto było zbyt gęste podlać
mlekiem. Dodać
orzechy i
pestki dyni.

Ciasto wyłożyć do formy keksówki.Piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni.

W międzyczasie przygotować polewę.Do metalowego kubeczka wcisnąć sok z
pomarańczy, dodać
masło i podgrzać na małym ogni, gdy
masło się rozpuści dodać
kakao i
cukier i dokładnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z foremki, polać
czekoladą i posypać pokruszonymi
orzechami i
pestkami dyni.