ßßß
2 szklanki mąki0,5 kostki masła1/5 małej dyni1/4 szklanki cukru pudru2 łyżki miodu2 jajka2 łzyżeczki proszku do pieczeniaewentualnie jeśli jest potrzeba mlekopokruszone orzechy włoskie i pestki dyniPolewa1/4 kostki masłasok z 1 pomarańczy2 łyżki gorzkiego kakao1/2 łyżeczki cukru pudru
Dynie obrać ze skórki, pokroić i podgotować ok. 10 min aby zmiękła.Następnie odlać wodę do dyni dodać masło i zblendować na gładko, pod koniec miksowania dodać cukier i miód.
Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, dodać mus dyniowy i jajka, ubijać mikserem na małyc obrotach, gdyby ciasto było zbyt gęste podlać mlekiem. Dodać orzechy i pestki dyni.
Ciasto wyłożyć do formy keksówki.Piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni.
W międzyczasie przygotować polewę.Do metalowego kubeczka wcisnąć sok z pomarańczy, dodać masło i podgrzać na małym ogni, gdy masło się rozpuści dodać kakao i cukier i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z foremki, polać czekoladą i posypać pokruszonymi orzechami i pestkami dyni.