Wykonanie
Dziś tak niedzielnie. W niedziele z racji tego, że czasu więcej to i obiady są bardziej wykwintne, a co najmniej bardziej pracochłonne. W większości domów ubija się
schabowego, a w niektórych częściach
kraju rolady.
Ryba co prawda raczej w piątki chyba, że na pomorzu. Technicznie rzecz biorąc weganie poszczą codziennie o ile dla kogoś jest ważny aspekt religijny.Przepis znalazłem dawno temu o tutaj od tej
pory używam i trochę zmodyfikowałem :)duży
selermąkaprzyprawa do rybspirulinaboczniaki
batatykiszona morska
kapustamarchewkacebulacukierpieprzsólmusztardasztuczny miód
Seler obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm i gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli i spiruliny. Byle nie za dużo jednego i drugiego bo i smak nie ten i nawet belona nie jest aż taka ciemna :)Z
mąki i
wody robimy gęste ciasto, które przyprawiamy
przyprawą do ryb. Moczymy w nim
seler i smażymy.Boczniaki i
bataty kroimy w paski i smażymy.
Marchewkę trzemy na małych oczkach, a
cebulę kroimy w małą kostkę. Mieszamy to z
kapustą i doprawiamy
solą,
cukrem i
pieprzem. Najlepiej zrobić to trochę wcześniej żeby się przegryzło.Zostaje nam jeszcze sos. Mieszamy
musztardę i
miód w stosunku 1 do1.