Wykonanie
Potrawy
z piersi kurczaka są smaczne, zdrowe oraz na tyle tanie że przeciętny student może sobie na nie pozwolić. Rozmaite przepisy są jednak często pracochłonne jak na przykład pierś panierowana tzw. "
schabowy z
kurczaka" lub w celu uzyskania dobrego smaku trzeba ponieść koszty na zakup
sosów w słoikach (słodko-kwaśny,
chiński). Według mojego przepisu uzyskamy studencki obiad w przyzwoitej cenie i nie narobimy się przy tym.Składniki:-kilogram
piersi z kurczaka-jedno
jajko-pół szklanki
bułki tartej-ząbek
czosnku-
przyprawy:
papryka słodka i ostra,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz w indywidualnych proporcjach-
olej do smażeniaPrzygotowanie:Piersi należy umyć i pousuwać z nich wszystkie białe części a następnie każdy gruby kawałek przekroić tak by uzyskać dwa lub nawet trzy cieńsze filety.
Kurczaka umieszczamy w dużym naczyniu, wbijamy
jajko, dosypujemy
bułkę tartą,
przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez prasę
czosnek (lub dodajemy płaską łyżeczkę granulowanego) i wyrabiamy wszystko dokładnie łyżką lub ręką. Odstawiamy do lodówki na godzinę (nie jest to absolutnie konieczne) aby się przegryzło.Smażymy na rozgrzanym
oleju, zazwyczaj utrzymując przez cały czas maksymalną temperaturę przez około 5 minut z każdej strony.Podajemy jako główny składnik obiadu z
ziemniakami,
kaszami,
ryżem i surówką, lub w wersji typowo studenckiej: w
bułce z
ketchupem.Na zdjęciu kotlety w zbiorczym akcie bez akompaniamentu, przepraszam za jakość zdjęcia.

Koszt całości: 18 zł (z kilograma uzyskujemy 5-10 porcji w zależności od zamiłowania do
mięsa)