Wykonanie
Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Smaku Siemens. Polecam, jest to najlepsza metoda przygotowania piersi z
kaczki, aby
mięso było lekko różowe i soczyste. Jeśli nie mamy wszystkich składników marynaty, to nie dramat, dajmy te, które najbardziej nam odpowiadają. Zdjęcia nie są perfekcyjne, natomiast smak
kaczki w połaczeniu z
gruszkami jest wyborny.Składniki dla 4-6 osób :4 duże lub 6 małych oczyszczonych piersi z
kaczki80g ulubionych
kiełkówMarynata:4 łyżki
oleju rzepakowego2 rozgniecione ząbki
czosnku1 łyżeczka grubo mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka wędzonej,
czerwonej paprykikilka gałązek świeżego
rozmarynu oraz
majeranku100 g
cukru½ kostki
masła4 duże, obrane, pokrojone w cząstki i skropione
sokiem z cytryny gruszki100 ml
wina Tokaj lub
śliwowicy3 łyżki
miodu pszczelegosok z cytryny,
kardamon, grubo mielony
czarny pieprz do smakuSposób przygotowania:Peklowane piersi z
kaczki natrzeć dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na około 4-6 godzin.
Cukier skarmelizować. Dodać
masło oraz
gruszki i krótko smażyć, tak aby
owoce pozostały w całości. Następnie skropić
winem Tokaj, a gdy trochę odparuje dodać
miód oraz
przyprawy. Zamarynowane
mięso obsmażyć na patelni (zaczynając od skóry), a następnie ułożyć na blasze i piec 15-20 minut w temperaturze 180ºC. Soczyste i aromatyczne piersi przełożyć na deskę, odczekać chwilę i pokroić w plastry. Tak przygotowane piersi z
kaczki ułożyć na aromatycznych gruszkach. Przed podaniem
mięso należy skropić sosem powstałym podczas duszenia
owoców i udekorować
kiełkami słonecznika. Podawać z dowolnym dodatkiem, na zdjęciu
kaczka podana jest z pieczonym torcikiem ziemniaczanym.
