Wykonanie

Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by
mięso pozostało w środku różowe,to
kaczka z
pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by
mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej
kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie
kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają sie w tym przypadku,żadne podane czasy z przeróżnych przepisach typu na 0,5 kg
miesa 25 minut pieczenia.
Kaczkę,by była naprawdę mięciutka musimy piec dłużej.Moja o wadze ponad 2 kilo piekła się grubo ponad 2 godziny.Najsamczniejsze są
kaczki ważące 2-3 kg.Ich
mieso jest ciemne,kruche i bardzo smaczne,niestety ciężkostrawne.100 g
kaczki to 240 kcal.Kacze
mięso jest jednak dobrym źródłem
białka,fosforu,żelaza,potasu oraz witamin z grupy B,zawiera jednak sporo tłuszczu.Listopad to najlepszy czas,by korzystać nie tylko z wybornych gęsi,ale i spróbowac upiec
kaczkę.Podana z soczystmi i aromatycznymi filecikami z
pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad.

Składniki:1
kaczka 2-2,5 kg3
pomarańczemajeranek suszony i swieży(opcjonalnie)50 g
masła2 łyżeczki
cukru250 ml soku z
pomarańczyWykonanie:
kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś
kaczki i okolice nóżek ponacinać,by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz,a jest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć
solą i
majerankiem,także środek.Oprószyć
pieprzem.Wycisnąc sok z 1-ej
pomarańczy,skropić całą
tuszkę,resztę wlać do środka
kaczki,naczynie przykryc folia spozywczą i wstawić na całą noc do lodówki z 2-ej
pomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części.
Pomarańczę obkroić z białego albedo,pokroić na ćwiartki i wraz ze ścietą skórą włozyć do
kaczki.Otwór zamknąć drewnianąwykałaczką
masło rozpuścić w rondelku z
cukrem (
cukier powinien sie skarmelizowac).
Kaczke polać gorącym tłuszczem ,skropić
sokiem z
pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry.Piec około 2,5 godziny polewając
mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia
kaczkę obrócić na drugą stronęzlać tłuszcz z pieczenia,resztę sosu umieścic w ronelku,w razie potrzeby dolać soku z
pomarańczy dodać resztę
masła (zimnego) w małych kawałeczkach.Mieszać ubijaczką do piany.Sos powinien zgestnieć.Doprawić
solą i
pieprzemobrać 3-ią
pomarańczę.Obrać
pomarańczę tak,by ściąć skórę z całą białą częścią,następnie
ostrym nożem wycinać z pomiedzy białych skórek fileciki z
pomarańczy.Wycinaj fileciki nad miseczką,bo podczas tej operacji wycieknie sporo soku,y reszty wyciśnij sok i dodaj do sosupodawaj
kaczkę przybraną filecikami z
pomarańczy.Nie podgrzewałam
pomarańczy,raczej proponawałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem,jest wówczs o wiele smaczniejsza.
Kaczkę podawać z
czerwoną kapustą,
buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkamiSMACZNEGO!