Wykonanie
Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych organizowanych Centrum Społeczności Żydowskiej w
Krakowie. Słodka
sałatka była dla mnie wielkim zaskoczeniem, bardzo pozytywnym. Od siebie dodałabym do
kuskusu jeszcze odrobinę płynnego
miodu,
paprykę chilli w proszku, ewent. trochę soku z
pomarańczy. Zapach krojonych fig,
mięty i
cytryn unosił się w powietrzu, bardzo polecam, tę
sałatkę. Jak zawsze przy każdej
sałatce proporcje składników zależą od gustu jej odbiorców- ja dodałabym mniej
kuskusu, aby smak
daktyli i
mięty był bardziej wyrazisty. Nie przypuszczałam, że połączenie kilku poniższych składników będzie tak rewelacyjne, polecam :)Składniki:50 gram
daktyli suszonych25 gram
płatków migdałowych15 listków
mięty200 gram
kuskusu250 ml wrzątku lub gorącego
bulionu warzywnego1-2 łyżki
oliwysól,
pieprz,
sok z cytrynyPrzygotowanie:
kuskus zalewamy
wodą lub
bulionem, dodajemy
oliwę ,
sól,
pieprz,
sok z cytryny i całość odstawiamy na ok. 6 minut
daktyle i
miętę drobno kroimy
płatki migdałowe prażymy na suchej patelniłączymy wszystkie składniki i doprawiamy.