ßßß Cookit - przepis na Kuskus z daktylami

Kuskus z daktylami

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych organizowanych Centrum Społeczności Żydowskiej w Krakowie. Słodka sałatka była dla mnie wielkim zaskoczeniem, bardzo pozytywnym. Od siebie dodałabym do kuskusu jeszcze odrobinę płynnego miodu, paprykę chilli w proszku, ewent. trochę soku z pomarańczy. Zapach krojonych fig, mięty i cytryn unosił się w powietrzu, bardzo polecam, tę sałatkę. Jak zawsze przy każdej sałatce proporcje składników zależą od gustu jej odbiorców- ja dodałabym mniej kuskusu, aby smak daktyli i mięty był bardziej wyrazisty. Nie przypuszczałam, że połączenie kilku poniższych składników będzie tak rewelacyjne, polecam :)
Składniki:
50 gram daktyli suszonych
25 gram płatków migdałowych
15 listków mięty
200 gram kuskusu
250 ml wrzątku lub gorącego bulionu warzywnego
1-2 łyżki oliwy
sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
kuskus zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy oliwę , sól, pieprz, sok z cytryny i całość odstawiamy na ok. 6 minut
daktyle i miętę drobno kroimy
płatki migdałowe prażymy na suchej patelni
łączymy wszystkie składniki i doprawiamy.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2014/01/kuskus-z-daktylami.html