Wykonanie
Gotowe
ciasto francuskie, to deska ratunku w przypadku niespodziewanej wizyty znajomych, oraz wieczornego otwierania i zaglądania do lodówki z nadzieją, że zobaczymy w niej "coś" o czym nie wiemy, a co chętnie byśmy zjedli. Ja miałam zamrożoną
kapustę z
grzybami i przygotowanie obiadu trwało zaledwie 30 minut, włącznie z pieczeniem i rozmrożeniem farszu.Składniki dla 3 osób:
ciasto francuskie30 dkg
kapusty kiszonej50 dkg świeżych
grzybów ( podgrzybki,
pieczarki)2 średnie
cebule2 łyżki
śmietankinatka zielonej
pietruszki5 dkg
suszonych grzybów - niekoniecznie, ja
daję gdy używam
pieczarek3-4 łyżki
olejuSposób przygotowania:
suszone grzyby kroimy drobno, zalewamy szklanką
wody i gotujemy ok. 15 minut, odcedzamy - odciek dodamy do sosu, a
grzyby do farszu
kapustę kiszoną kroimy drobno i wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy ok. 15 minutświeże
grzyby kroimy na plasterki, nać
pietruszki i
cebule kroimy drobnosos - na patelni z połową
oleju smażymy połowę pokrojonej
cebuli, następnie dodajemy połowę
grzybów i smażymy, aż
grzyby nie będą surowe, zalewamy
śmietanką, dodajemy pokrojoną zieloną
pietruszkę - dusimy pod przykryciem ok. 10 minut ( jeśli
sos jest za gęsty można podlać
wywarem z gotowanych
grzybów lub odrobiną
wody)farsz - na patelni z resztą
oleju smażymy pokrojoną
cebulę, dodajemy pozostałe
grzyby i smażymy, aż nie będą surowe, dodajemy ugotowaną i odcedzoną
kapustę i razem dusimy ok. 10 minut, co pewien czas mieszając na rozłożone
ciasto francuskie nakładamy ostudzony farsz i równomiernie zwijamy (jak na zdjęciu)pieczemy zgodnie z instrukcją opisaną na opakowaniu
ciasta francuskiego, najlepiej z wykorzystaniem termoobiegu na talerzu podajemy pokrojone kawałki
strucli grzybowej z
sosem grzybowym.Smacznego :)

