ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z grzybami

Ciasto francuskie z grzybami

nazwa

Wykonanie

Gotowe ciasto francuskie, to deska ratunku w przypadku niespodziewanej wizyty znajomych, oraz wieczornego otwierania i zaglądania do lodówki z nadzieją, że zobaczymy w niej "coś" o czym nie wiemy, a co chętnie byśmy zjedli. Ja miałam zamrożoną kapustę z grzybami i przygotowanie obiadu trwało zaledwie 30 minut, włącznie z pieczeniem i rozmrożeniem farszu.
Składniki dla 3 osób:
ciasto francuskie
30 dkg kapusty kiszonej
50 dkg świeżych grzybów ( podgrzybki, pieczarki)
2 średnie cebule
2 łyżki śmietanki
natka zielonej pietruszki
5 dkg suszonych grzybów - niekoniecznie, ja daję gdy używam pieczarek
3-4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
suszone grzyby kroimy drobno, zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 15 minut, odcedzamy - odciek dodamy do sosu, a grzyby do farszu
kapustę kiszoną kroimy drobno i wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy ok. 15 minut
świeże grzyby kroimy na plasterki, nać pietruszki i cebule kroimy drobno
sos - na patelni z połową oleju smażymy połowę pokrojonej cebuli, następnie dodajemy połowę grzybów i smażymy, aż grzyby nie będą surowe, zalewamy śmietanką, dodajemy pokrojoną zieloną pietruszkę - dusimy pod przykryciem ok. 10 minut ( jeśli sos jest za gęsty można podlać wywarem z gotowanych grzybów lub odrobiną wody)
farsz - na patelni z resztą oleju smażymy pokrojoną cebulę, dodajemy pozostałe grzyby i smażymy, aż nie będą surowe, dodajemy ugotowaną i odcedzoną kapustę i razem dusimy ok. 10 minut, co pewien czas mieszając na rozłożone ciasto francuskie nakładamy ostudzony farsz i równomiernie zwijamy (jak na zdjęciu)
pieczemy zgodnie z instrukcją opisaną na opakowaniu ciasta francuskiego, najlepiej z wykorzystaniem termoobiegu na talerzu podajemy pokrojone kawałki strucli grzybowej z sosem grzybowym.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/11/ciasto-francuskie-z-grzybami.html