ßßß
Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego.Jest to potrawa kuchni kresowej.Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw.Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam.Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie.
Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką ilością wody i gotowałam około 40 minut.
Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju.
Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam.
Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą.
Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty.
Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo.
Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego.Na jego środek nałożyłam farsz
i skleiłam brzegi.
Można posmarować powierzchnię jajkiem.Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować.Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczeniaprzez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Można podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego!