ßßß Cookit - przepis na KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ

KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego.
Jest to potrawa kuchni kresowej.
Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw.
Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam.
Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie.
Składniki: na około 6 porcji
płat ciasta francuskiego
50 dag kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
20 dag kaszy jaglanej
2 szt. cebuli
2 szt. jajek
sól, pieprz
Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 2 godziny aby namiękły.
Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką ilością wody i gotowałam około 40 minut.
Wlałam do niej wywar z grzybów.
Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju.
Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam.
Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą.
Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty.
Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo.
Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.
Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego.
Na jego środek nałożyłam farsz
i skleiłam brzegi.
Można posmarować powierzchnię jajkiem.
Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować.
Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia
przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Można podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/03/kulebiak-w-ciescie-francuskim-z.html