Wykonanie
Szybki deser w przygotowywaniu, wymagający jednak chwili na wychłodzenie deseru, bo ten deser jest idealny, jak jest zimny. Został zrobiony na warsztatach Akademii Smaku Siemens, gdzie wspólnie z innymi blogerami miałam wielką frajdę wspólnie gotować, fotografować, rozmawiać i dyskutować. Jeszcze większa przyjemność, bo deser jest naprawdę pyszny, zwłaszcza z dobrą czarną
kawą.Składniki 4 osób:5
żółtek200 g
cukru pudru500 g włoskiego
serka mascarpone250 ml zimnej
kawy espresso50 ml
likieru Amaretto200 g
biszkoptów3 łyżki
kakao500g oczyszczonych i osuszonych świeżych
owoców sezonowych (
truskawki,
maliny,
poziomki lub
borówki)świeża
mięta do dekoracjiSposób przygotowania:Do ostudzonej
kawy wlać
likier.
Żółtka i
cukier puder utrzeć na puszysty krem, dodać
serek mascarpone i delikatnie wymieszać (można dodać również kilka łyżek piany z
białek).
Makaroniki namoczyć w
kawie, ułożyć w szklanym naczyniu bądź szklankach i nałożyć krem. Czynność tę powtórzyć jeszcze raz lub dwa (do momentu, aż nasze naczynie się wypełni).Tak przygotowany deser udekorować
owocami oraz listkami świeżej
mięty i oprószyć
kakao.Przed podaniem deser powinien być schłodzony.