Wykonanie
W prawie każdym domu w dniu poprzedzającym Tłusty Czwartek jest pracowity klimat w kuchni.Pączki, oponki,
faworki, to obiekt westchnień dorosłych i dzieci, które obserwują swoje mamy przy pracy. Tłusty czwartek, to też dzień bez granic, w tym dniu możemy bezkarnie bić rekordy w ilości zjedzonych pączków. Kto i ile zjadł pączków w tym dniu, to pytanie często będzie zadawane w rozmowach ze znajomymi. Pierwszy raz smażę rodzinnie pączki z mężem, trochę denerwujemy się z obawy o efekt finalny. Jaki ma sens robić pączki w domu, gdy w moim
mieście są jedne z najlepszych pączków, jakie można zjeść w Polsce? Lepsze pączki
jadłam tylko w
cukierni przy hotelu Skanpol w Kołobrzegu i w
Krakowie w
cukierni przy ulicy Czystej i teatrze Bagatela. Nie chodzi chyba tylko o smak, ale też o frajdę wspólnego pieczenia, spróbowania czegoś nowego. Zestaw składników w tym przepisie zawdzięczamy naszej znajomej Iwonce, która dała nam przepis swojej mamy. Z
ciasta drożdżowego formowaliśmy pączki i oponki. Popełniliśmy jeden zasadniczy błąd, mianowicie zostawiliśmy je zbyt długo do wyrośnięcia, urosły kosmiczne, zbyt duże by je wziąć do ręki i smażyć - trzeba było je formować raz jeszcze, niestety nie mieliśmy już czasu z uwagi na zbyt późną
porę, by zostawić je ponownie do wyrośnięcia, w wyniku czego były mniejsze... , ale smakują bardzo dobrze.Składniki:75 dkg
mąki6 dkg
drożdży3 szklanki
mleka4
żółtka3
jajka1/2 szklanki
cukrustarta skórka z 1
cytrynypołowa kieliszka
wódki60 dkg
plantycukier waniliowy1/2 kostki
masłalukier: szklanka
cukru pudru, wrzątku, sok z
pomarańczyskórka z
pomarańczykonfituraSposób przygotowania:
mąkę przesiewamy
drożdże mieszamy z łyżką
cukru, z łyżką
mąki i połową ciepłego
mleka - odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając miskę lnianą ściereczką
jajka,
żółtka i
cukier ubijamy na puszystą pianętopimy
masło, dodajemy
skórką z cytrynydo
mąki dodajemy masę jajeczną, resztę ciepłego
mleka, mieszamy dokładnie i wyrabiamy ręką, aż do powstania pęcherzy powietrzadodajemy stopione
masło, wyrabiamy dalej - minimum 10 minut, zostawiamy do wyrośnięcia tj. podwojenia objętości masy drożdżowejdodajemy do wyrośniętej masy drożdżowej odrobinę
mąki tyle, aby ciasto rozwałkować na grubość 1 cmwycinamy szklanka kółeczka, na połowę kółeczek kładziemy
konfiturędociskamy jedno kółeczko do drugiego kółeczka, na którym znajduje się
konfitura, formujemy następnie w rękach kształt kulioponki robimy przez wycięcie w rozwałkowanym cieście dwóch kółek: szklanką i wewnątrz małe kółko kieliszkiem, zostawiamy je do wyrośnięciaroztapiamy tłuszcz (
Plantę) w głębokim garnku, smażymy pączki na gorącym tłuszczu tak, aby z każdej strony miały złoty, brązowy kolor - możemy sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest w środku surowe
lukier:
cukier puder zalewamy niewielką ilością wrzątku, cały czas mieszając do rozpuszczenia
cukruzanurzamy w lukrze usmażone pączki, posypujemy kandyzowaną
skórką pomarańczową.Smacznego:)


