ßßß Cookit - przepis na Wydruk

Wydruk

nazwa

Wykonanie

W prawie każdym domu w dniu poprzedzającym Tłusty Czwartek jest pracowity klimat w kuchni.
Pączki, oponki, faworki, to obiekt westchnień dorosłych i dzieci, które obserwują swoje mamy przy pracy. Tłusty czwartek, to też dzień bez granic, w tym dniu możemy bezkarnie bić rekordy w ilości zjedzonych pączków. Kto i ile zjadł pączków w tym dniu, to pytanie często będzie zadawane w rozmowach ze znajomymi. Pierwszy raz smażę rodzinnie pączki z mężem, trochę denerwujemy się z obawy o efekt finalny. Jaki ma sens robić pączki w domu, gdy w moim mieście są jedne z najlepszych pączków, jakie można zjeść w Polsce? Lepsze pączki jadłam tylko w cukierni przy hotelu Skanpol w Kołobrzegu i w Krakowie w cukierni przy ulicy Czystej i teatrze Bagatela. Nie chodzi chyba tylko o smak, ale też o frajdę wspólnego pieczenia, spróbowania czegoś nowego. Zestaw składników w tym przepisie zawdzięczamy naszej znajomej Iwonce, która dała nam przepis swojej mamy. Z ciasta drożdżowego formowaliśmy pączki i oponki. Popełniliśmy jeden zasadniczy błąd, mianowicie zostawiliśmy je zbyt długo do wyrośnięcia, urosły kosmiczne, zbyt duże by je wziąć do ręki i smażyć - trzeba było je formować raz jeszcze, niestety nie mieliśmy już czasu z uwagi na zbyt późną porę, by zostawić je ponownie do wyrośnięcia, w wyniku czego były mniejsze... , ale smakują bardzo dobrze.
Składniki:
75 dkg mąki
6 dkg drożdży
3 szklanki mleka
4 żółtka
3 jajka
1/2 szklanki cukru
starta skórka z 1 cytryny
połowa kieliszka wódki
60 dkg planty
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
lukier: szklanka cukru pudru, wrzątku, sok z pomarańczy
skórka z pomarańczy
konfitura
Sposób przygotowania:
mąkę przesiewamy
drożdże mieszamy z łyżką cukru, z łyżką mąki i połową ciepłego mleka - odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając miskę lnianą ściereczką
jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą pianę
topimy masło, dodajemy skórką z cytryny
do mąki dodajemy masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, mieszamy dokładnie i wyrabiamy ręką, aż do powstania pęcherzy powietrza
dodajemy stopione masło, wyrabiamy dalej - minimum 10 minut, zostawiamy do wyrośnięcia tj. podwojenia objętości masy drożdżowej
dodajemy do wyrośniętej masy drożdżowej odrobinę mąki tyle, aby ciasto rozwałkować na grubość 1 cm
wycinamy szklanka kółeczka, na połowę kółeczek kładziemy konfiturę
dociskamy jedno kółeczko do drugiego kółeczka, na którym znajduje się konfitura, formujemy następnie w rękach kształt kuli
oponki robimy przez wycięcie w rozwałkowanym cieście dwóch kółek: szklanką i wewnątrz małe kółko kieliszkiem, zostawiamy je do wyrośnięcia
roztapiamy tłuszcz (Plantę) w głębokim garnku, smażymy pączki na gorącym tłuszczu tak, aby z każdej strony miały złoty, brązowy kolor - możemy sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest w środku surowe
lukier: cukier puder zalewamy niewielką ilością wrzątku, cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru
zanurzamy w lukrze usmażone pączki, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/02/paczki-paczusie-oponki-doughnuts.html