Wykonanie
Delikatna, niezwykle puszysta, a dzięki odrobince wyjątkowej
przyprawy- smakuje naprawdę niezwykle. Taka właśnie jest Babka szafranowa . Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, oczywiście zdążyłam już wypracować własną wersję :)Składniki:200g
mąki + 1 łyżeczka60g
cukru + czubata łyżeczkałyżka
cukru waniliowego100g
masła1/2 szklanki
mleka25g
drożdżyłyżeczka wrzątkułyżeczka
wódkiszczypta
szafranu3
jajka50g
skórki pomarańczowejcukier puder do posypaniaWykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżeczką
cukru i łyżeczką
mąki, zalać ciepłym
mlekiem, zamieszać i odstawić na pół godziny.
Masło roztopić w rondelku i odstawić do ostygnięcia
Szafran zalać wrzątkiem i
wódką, wymieszać
Jajka ubić mikserem z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać
mąkę przesianą przez sito, wyrośnięte i wyrabiać grubymi końcówkami miksera przez 10 minut.
Potem stopniowo dolewać
masło, dodać
szafran i dalej miksować przez 5 minut, wsypać
skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać.Ciasto ma dość rzadką konsystencję- takie właśnie powinno być.Niedużą formę do pieczenia babki smarujemy
masłem, posypujemy
mąką i do tak przygotowanej formy przenosimy
drożdżowe ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aż ciasto wyrośnie prawie do wierzchu formy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.Upieczone, ostudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.

