ßßß Cookit - przepis na Kurczak z dodatkami po wiejsku

Kurczak z dodatkami po wiejsku

nazwa

Wykonanie

Danie biesiadne, znajomi spotykają się przy wspólnym stole, rozmawiają, piją wino, częstują się jedzeniem podanym na brytfankach i w naczyniach ceramicznych. Każdy sięga po to co lubi najbardziej, na talerzu nie znajdzie się marchewka, której nie lubimy, a którą gospodarz nam zaserwowował, bo to my wybieramy sobie dodatki, które znajdą sie na naszym talerzu. Możliwości jest wiele...
Składniki:
podudzia z kurczaka
1,5 kg małych ziemniaków
5 marchewek
2 cukinie
kilka pomidorków koktajlowych
świeże oregano, rozmaryn
oliwa, sól, pieprz, trochę oregano
przyprawa do kurczaka z Kamisa ( najlepiej do gyrosa i do kurczaka po staropolsku)
Sposób przygotowania:
mieso myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy oliwą i przyprawami
ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ze skórką w wodzie ok. 20 minut
cukinie kroimy w szerokie poprzeczne kawałki
ziemniaki kroimy wzdłuż w zależności od wielkości ziemniaków w ćwiartki lub ósemki
marchewkę dzielimy na mniejsze kawałki, zarówno w poprzek, jak i wzdłuż warzywa
marchewkę wrzucamy do osolonej wrzącej wody na 10 minut, odcedzamy
Blachę i brytfankę natłuszczamy oliwą
warzywa (ziemniaki, cukinie, marchewki) polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, oregano, dodajemy świeże zioła, mieszamy, przekładamy na blachę, na której będziemy je zapiekać
udka układamy w brytfance, pędzelkiem nacieramy dodatkowo oliwę, dodajemy świeże zioła
wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) początkowo pieczemy z termoobiegiem ( 10 minut), następnie ok. 30-40 minut nastawiamy piekarnik na grzanie "góra i dół". Pieczemy do uzyskania złotego przyrumienionego koloru zarówno warzyw, jak i mięsa. w połowie czasu pieczenia dodajemy pomidorki koktajlowe.
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/11/kurczak-z-dodatkami-po-wiejsku-chicken.html