Wykonanie
Danie biesiadne, znajomi spotykają się przy wspólnym
stole, rozmawiają,
piją wino, częstują się jedzeniem podanym na brytfankach i w naczyniach ceramicznych. Każdy sięga po to co lubi najbardziej, na talerzu nie znajdzie się
marchewka, której nie lubimy, a którą gospodarz nam zaserwowował, bo to my wybieramy sobie dodatki, które znajdą sie na naszym talerzu. Możliwości jest wiele...Składniki:podudzia z
kurczaka1,5 kg małych
ziemniaków5
marchewek2
cukiniekilka
pomidorków koktajlowychświeże
oregano,
rozmarynoliwa,
sól,
pieprz, trochę
oreganoprzyprawa do kurczaka z Kamisa ( najlepiej do gyrosa i do
kurczaka po staropolsku)Sposób przygotowania:
mieso myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy
oliwą i
przyprawamiziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ze skórką w wodzie ok. 20 minut
cukinie kroimy w szerokie poprzeczne kawałki
ziemniaki kroimy wzdłuż w zależności od wielkości
ziemniaków w ćwiartki lub ósemki
marchewkę dzielimy na mniejsze kawałki, zarówno w poprzek, jak i wzdłuż warzywa
marchewkę wrzucamy do osolonej wrzącej
wody na 10 minut, odcedzamyBlachę i brytfankę natłuszczamy
oliwąwarzywa (
ziemniaki,
cukinie,
marchewki) polewamy
oliwą, posypujemy
solą,
pieprzem,
oregano, dodajemy świeże
zioła, mieszamy, przekładamy na blachę, na której będziemy je zapiekaćudka układamy w brytfance, pędzelkiem nacieramy dodatkowo
oliwę, dodajemy świeże
zioławkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) początkowo pieczemy z termoobiegiem ( 10 minut), następnie ok. 30-40 minut nastawiamy piekarnik na grzanie "góra i dół". Pieczemy do uzyskania złotego przyrumienionego koloru zarówno warzyw, jak i
mięsa. w połowie czasu pieczenia dodajemy
pomidorki koktajlowe.Smacznego:)



