Wykonanie
Makaron z
kurczakiem i
cukinią w aksamitnym sosie
mascarpone to mój sposób na szybki obiad. Potrzeba kilku składników, patelnia i 10 minut do przygotowania pysznego i sycącego obiadu.

SKŁADNIKI
pierś z kurczakacukinia50-70 ml
białego winacebula4-5
suszonych pomidorów z zalewyświeża
bazyliaser mascarponepełnoziarnisty
makaronsól,
pieprz biały, mielona
papryka chilliolej/oliwa do smażeniaJAK TO ZROBIĆZaczynamy od gotowania
makaronu, a w trakcie przygotowujemy sos z
kurczakiem (10 minut).
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę.
Mięso doprawiamy
solą,
pieprzem i
chilli, mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju/oliwy smażymy
kurczaka.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do
kurczaka. Po chwili wlewamy
wino, mieszamy, redukujemy płyn do minimum. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię,
suszone pomidory i kilka liści
bazylii, mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy
serek mascarpone, mieszamy do powstania aksamitnego sosu.
Makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Wykładamy do miski, posypujemy
parmezanem lub świeżą
bazylią.Smacznego!



Smacznego :)