Wykonanie
Tort
czekoladowy z
musem owocowym :)
Czekolada +
truskawki = deser w sam raz na upalne popołudnie :)Smacznego!

SKŁADNIKI na
biszkopt czekoladowy:4
jajka100 g
cukru100 g
mąki pszennej tortowej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao50 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady na
mus owocowy:500 g
truskawek, u mnie
miks z
porzeczek i
malinsok z połowy
cytryny1/3 szklanki
cukru4 łyżeczki
żelatyny w proszku300 ml
śmietanki 36% - dobrze schłodzona2 szt.
śmietan fix na
polewę czekoladową:100 ml
śmietany kremówki 36%100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady - u mnie
czekolada mleczna z całymi
orzechamidodatkowo -
biszkopty okrągłe lub podłużneJAK TO ZROBIĆ
Biszkopt CzekoladowyWszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Po łyżce dodajemy
cukier, ubijamy na lśniącą pianę. Dodajemy po jednym
żółtku, ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane suche składniki oraz starką
czekoladę. Mieszamy delikatnie, aby piana nie opadła.Płaską formę o wymiarach 28x40 cm wykładamy papierem do pieczenia na którą wylewamy masę
biszkoptową, wyrównujemy.Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180*C. Ciasto studzimy i odrywamy papier do pieczenia.Przygotowujemy okrągłą formę - u mnie durszlak o średnicy 20-22 cm i wysokości 10 cm. Wykładamy folią aluminiową.Ciasto
czekoladowe kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy nimi dokładnie, jeden koło drugiego dość ściśle formę. Ciasto nie może wystawać powyżej formy, dlatego je przycinamy.
Mus OwocowyDo garnka wkładamy truskawki/porzeczki i
maliny,
sok z cytryny oraz
cukier. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia
cukru, mieszamy, miksujemy na gładką masę.
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, mieszamy aż do rozpuszczenia (możemy dolać odrobinę gorącej
wody lub podgrzać w kąpieli
wodnej lub podgrzać w mikrofalówce). Nie może być grudek tylko jednolita masa. Rozpuszczoną
żelatynę dodajemy do ciepłego puree, mieszamy, miksujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę ze
śmietan fixem. Do ubitej
śmietany dodajemy po łyżce wystudzoną masę
owocową, dokładnie i delikatnie mieszamy. Gotowy
mus owocowy przelewamy do formy wyłożonej
biszkoptem czekoladowym. Na wierzch wykładamy
biszkopty jak na zdjęciu lub pozostałości po
biszkopcie czekoladowym (u mnie niestety, ale został skonsumowany przez dzieci, więc musiałam się zadowolić białymi ze sklepu). Przykrywamy folią, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowaPodgrzewamy
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną
czekoladę (u mnie
mleczna z całymi
orzechami), mieszamy do otrzymania gładkiego jednolitego sosu.Schłodzoną bombę
czekoladową wykładamy na paterę. Zdejmujemy folię. Polewamy już lekko gęstą
polewą czekoladową.Smacznego!


Przepis znalazłam na blogu klikBiorę udział w akcji kulinarnej