Wykonanie
Szybka
sałatka z
makaronem,
cukinią,
suszonymi pomidorami i
rukolą. Jak się okazuje
makaron jest super dodatkiem do sałatek. Różne kształty i gatunki
makaronu sprawiają, że każda
sałatka jest inna i efektowna. Zapraszam do spróbowania. Smacznego!
SKŁADNIKI1 średnia
cukinia5
suszonych pomidorów z zalewy1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy lub
oleju z zalewy z
pomidorówmakaron ciemny - ilość wg uznania (żeby nie przeważał w
sałatce tylko niech stanowi tutaj składnik)mix
sałat, a wg mnie najlepsza jest
rukolagarść
pomidorków cherry lub koktajlowych300 g
fasolki szparagowej (może być mrożona)1 mała
czerwona cebulaoliwabazylia,
oregano lub
przyprawa włoskagarść uprażonych pestek z dynikilka listków świeżej
bazyliiJAK TO ZROBIĆ
Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a
potem w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy lub
oleju z
suszonych pomidorów i podsmażamy
cukinię, przyprawiamy
przyprawą włoską lub
oregano i
bazylią. Chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski
suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilę smażymy, studzimy.
Makaron gotujemy, studzimy
Fasolkę gotujemy, studzimy.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki.Listki
bazylii kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.Do dużej miski wrzucamy
cukinię,
fasolkę,
makaron - mieszamy. Dodajemy
rukolę mieszamy (lub mieszankę
sałat). Na koniec dodajemy
pomidorki,
pestki z dyni,
cebulę i świeżą
bazylię (jak jest). Wszystko polewamy
oliwą i posypujemy
przyprawami.