ßßß
SKŁADNIKI1 średnia cukinia5 suszonych pomidorów z zalewy1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy lub oleju z zalewy z pomidorówmakaron ciemny - ilość wg uznania (żeby nie przeważał w sałatce tylko niech stanowi tutaj składnik)mix sałat, a wg mnie najlepsza jest rukolagarść pomidorków cherry lub koktajlowych300 g fasolki szparagowej (może być mrożona)1 mała czerwona cebulaoliwabazylia, oregano lub przyprawa włoskagarść uprażonych pestek z dynikilka listków świeżej bazyliiJAK TO ZROBIĆCukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a potem w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów i podsmażamy cukinię, przyprawiamy przyprawą włoską lub oregano i bazylią. Chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, studzimy.Makaron gotujemy, studzimyFasolkę gotujemy, studzimy.Pestki dyni prażymy na suchej patelni.Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki.Listki bazylii kroimy w paseczki.Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.Do dużej miski wrzucamy cukinię, fasolkę, makaron - mieszamy. Dodajemy rukolę mieszamy (lub mieszankę sałat). Na koniec dodajemy pomidorki, pestki z dyni, cebulę i świeżą bazylię (jak jest). Wszystko polewamy oliwą i posypujemy przyprawami.
