Wykonanie
Oto moja ulubiona
sałatka.
Cukinia,
suszone pomidory,
fasolka szparagowa mm mm pychotka. Od razu przypominają mi się ciepłe,
słoneczne i długie dni. Dobrze, że już bliżej niż dalej do lata :) Smacznego!
SKŁADNIKI1 średnia
cukinia5
suszonych pomidorów z zalewy1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy lub
oleju z zalewy z
pomidorówgarść
pomidorków cherry lub koktajlowych300 g
fasolki szparagowej może być mrożona1 mała
czerwona cebulaoliwa do polania
bazylia oregano lub
przyprawa włoskagarść uprażonych pestek z dynikilka listków świeżej
bazyliiser fetaJAK TO ZROBIĆ
Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a
potem w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy lub
oleju z
suszonych pomidorów i podsmażamy
cukinię, przyprawiamy
przyprawą włoską lub
oregano i
bazylią. Chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski
suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilę smażymy, studzimy.
Fasolkę gotujemy, studzimy.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki.Listki
bazylii kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.
Ser feta kroimy w drobną kostkę.Do dużej miski wrzucamy
cukinię,
fasolkę,
pestki z dyni,
pomidorki cebulę i świeżą
bazylię. Na koniec dodajemy drobno pokrojony
ser feta. Wszystko polewamy
oliwą i posypujemy
przyprawami.
Smacznego :)