Wykonanie
Odwiedziłam osiedlowy bazarek i nie mogłam się oprzeć młodym warzywom. W koszyku oczywiście znalazły się
szparagi,
szczypiorek,
botwinka,
ogórki gruntowe,
rzodkiewka,
szpinak,
koperek, a na deser dołożyłam
rabarbar. I tak z tych wszystkich warzyw zrobiłam chłodnik,
szparagi na cieście francuskim, naleśniki ze
szpinakiem, a na deser ciasto z
rabarbarem. Dzisiaj przepis na naleśniki ze
szpinakiem, a w następnych postach kolejne wiosenne przepisy.

SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe (przepis staropolski - sprawdzony, bardzo dobry)2 szklanki
mleka 32%szczypta
soli4
jajka1 łyżka rozpuszczonego i ostudzonego
masłamąka – tyle ile wchłonie płyn, tak dozowanej, aby ciasto miało niezbyt gęstą konsystencję (ja
daję ok. 10 czubatych łyżek)
oliwa do posmarowania patelniSKŁADNIKI na farsz ze
szpinaku400 - 500 g świeżego lub
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła0,5 kostki
sera feta2 łyżki
śmietany 18%JAK TO ZROBIĆZaczynamy od usmażenia naleśników.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mleko,
sól, całe
jajka i płynne chłodne
masło spieniamy w mikserze, dodajemy, niewielkimi partiami
mąkę. Ciasto ubijamy na średnich obrotach, aż będzie jednolite, gładkie i lśniące. Odstawiamy na 20 minut, by „wypoczęło”. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej
oliwą, rumieniąc z obu stron.W trakcie smażenia naleśników robimy farsz ze
szpinaku. Na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy umyty i posiekany bardzo drobno
szpinak. Doprawiamy
białym pieprzem. Pokruszony
ser feta dodajemy do
szpinaku, a na koniec dokładamy
śmietanę. Studzimy.

Gotowe naleśniki przekładamy masą ze
szpinaku, zawijamy i jemy lub jeszcze raz podsmażamy na
maśle. Smacznego!