ßßß Cookit - przepis na TARTA CEBULOWA

TARTA CEBULOWA

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tarty, także wytrawne...
Była już tarta porowo-cebulowa, teraz druga wersja - inspiracją był przepis Eli .
Składniki:
ciasto
1,5 szklanki mąki (pół na pół gryczana i jaglana)
50g masła
łyżka zmielonego siemienia
sól
woda
farsz
5 cebul
2 łyżki zmielonych suszonych pomidorów
sól, pieprz, kminek, kozieradka
łyżka oleju
2 łyżki mąki gryczanej
woda
czarnuszka do posypania (opcjonalnie)
natka pietruszki lub bazylia
płatki nieaktywnych drożdży (opcjonalnie)
Mąkę wymieszać z siemieniem i szczyptą soli, dodać kawałki masła i zagnieść ciasto (dodając tyle wody, aby udało się je zagnieść). Włożyć do lodówki (można przygotować kilka godzin wcześniej lub schładzać przez czas przygotowywania farszu). Ciastem wyłożyć formę, nakłuć widelcem i piec 10 minut w 180 stopniach.
Obrane cebule pokroić w piórka i zeszklić na suchej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej), dodać olej, suszone pomidory, przyprawy, mąkę, dokładnie wymieszać i dolewać wodę cały czas mieszając. Dodać natkę lub bazylię, ew. jeszcze doprawić. Farsz wyłożyć na podpieczony spód, posypać czarnuszką i piec około pół godziny. Przed podaniem można posypać płatkami drożdżowymi (dają lekko serowy smak).
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/06/tarta-cebulowa.html