Wykonanie

Uwielbiam tarty, także wytrawne...Była już
tarta porowo-cebulowa, teraz druga wersja - inspiracją był przepis Eli .Składniki:ciasto1,5 szklanki
mąki (pół na pół gryczana i jaglana)50g
masłałyżka zmielonego siemienia
sólwodafarsz5
cebul2 łyżki zmielonych
suszonych pomidorówsól,
pieprz,
kminek,
kozieradkałyżka
oleju2 łyżki
mąki gryczanejwodaczarnuszka do posypania (opcjonalnie)
natka pietruszki lub
bazyliapłatki nieaktywnych
drożdży (opcjonalnie)
Mąkę wymieszać z siemieniem i szczyptą
soli, dodać kawałki
masła i zagnieść ciasto (dodając tyle
wody, aby udało się je zagnieść). Włożyć do lodówki (można przygotować kilka godzin wcześniej lub schładzać przez czas przygotowywania farszu).
Ciastem wyłożyć formę, nakłuć widelcem i piec 10 minut w 180 stopniach.Obrane
cebule pokroić w piórka i zeszklić na suchej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej), dodać
olej,
suszone pomidory,
przyprawy,
mąkę, dokładnie wymieszać i dolewać
wodę cały czas mieszając. Dodać
natkę lub
bazylię, ew. jeszcze doprawić. Farsz wyłożyć na podpieczony spód, posypać
czarnuszką i piec około pół godziny. Przed podaniem można posypać
płatkami drożdżowymi (dają lekko
serowy smak).