ßßß Cookit - przepis na Skoki cukru i Indeks Glikemiczny (IG)- ważne wskazówki

Skoki cukru i Indeks Glikemiczny (IG)- ważne wskazówki

nazwa

Wykonanie

Jeżeli na śniadanie zjadasz płatki cornflakes z rodzynkami i kawałkami czekolady ( lub równie popularne Crunch z czekoladą lub owocami kandyzowanymi) , dostarczasz sobie wszystkich pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym. Jeżeli natomiast będziesz pilnować, aby pokarmy o wysokim IG mieszać z tymi o niskim, lub w ogóle wyeliminować je z diety, Twoje śniadanie wyglądałoby nieco inaczej: płatki owsiane , pokrojony kawałek banana, jabłka i cynamon- większość z tych pokarmów ma niski IG i dostarczy nam energii na dłużej. Nawet jeżeli banan ma wysoki indeks, posypując go cynamonem, znacznie ten wskaźnik obniżamy.
Obróbka cieplna i mechaniczna
Niestety jak w życiu, na talerzu tez nie wszystko jest jasne i przejrzyste. Kupujemy płatki owsiane z myślą o ich cennych właściwościach i gotujemy je na wysokim ogniu, potem czekamy aż jeszcze namokną i trzymamy w miseczce cały dzień aby podgrzać je rano i zjeść jeszcze ciepłe... kto z Was tak robi? Wtedy są podobno najsmaczniejsze.. :)
Wysoka temperatura i woda podwyższają indeks glikemiczny produktow zawieracjących węglowodany złożone. Część z nich zwyczajnie zaczyna nam się rozpadać jeszcze przed zjedzeniem. To one właśnie powinny zacząć ulegać rozpadowi w naszym "brzuchu" i dawać powolne uwalnianie się energii. Jeżeli zrobią to już na talerzu, co zostaje dla nas?
Nie wpadajmy jednak w skrajności. Gotujmy makaron krótko, kaszę przelewajmy zimną wodą i skróćmy też jej czas gotowania. Płatki owsiane zalewajmy wodą a nie gotujmy i wszystko będzie dobrze! Błonnik zawarty w tych produktach nie zaszkodzi nam, a przecież nie będziemy spożywać wszystkiego na surowo.
Jeżeli chodzi o mielenie, gniecenie i kruszenie- jest podobnie. Węglowodany złożone łatwiej po takiej obróbce chłoną wodę. Dlatego stworzono wszystko błyskawiczne, kasze, ryże, płatki- są już po tej obróbce. Producenci ułatwiają nam zadanie gotowania, nie myśląc jednak o zdrowiu.
Kupujmy kasze gryczane, jaglane i sami je mielmy lub gniećmy jeżeli to konieczne jak najmniej. Zawsze będziemy to robić mniej drastycznie i ze świadomością.
Dla przykładu w sieci znalazłam takie porównanie:
płatki owsiane zalane wodą – IG 40, owsianka gotowana – IG 62;
makaron surowy z pełnej pszenicy – IG 35; makaron z pełnej pszenicy ugotowany – IG 50;
bób niedogotowany twardawy – IG 40, bób gotowany – IG 80;
buraki czerwone surowe – IG 30, buraki czerwone gotowane – IG 65;
marchew surowa – IG 30, marchew gotowana – IG 85.
Co zatem robić? Skupcie się na podstawach i świadomej kuchni moi drodzy, a będzie dobrze :)
Źródło:http://justtryeat.blogspot.com/2012/08/skoki-cukru-i-indeks-glikemiczny-ig.html