ßßß Cookit - przepis na Sałatka Cezar ze szpinakiem i czosnkowymi grzankami

Sałatka Cezar ze szpinakiem i czosnkowymi grzankami

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, dlaczego dopiero teraz sięgnęłam po przepis na sałatkę Cezar? Łączy w sobie to, co lubię najbardziej, czyli sałatę, kurczaka, pomidory i ogórki, sos czosnkowy i grzanki! Przecież taka kompozycja musi być pyszna! Nie wiem, może zraziła mnie reklama tej sałatki, bo w mojej głowie zakodowało się, że sałatka Cezar to jakiś wytwór proszkowego (bliżej nieznanego) pochodzenia. Tymczasem, każdą gotową potrawę, dostępną w sklepach, można przecież przyrządzić samemu! Nie dość, że się wie, co się je, to smakuje znacznie lepiej!
Korzystałam z przepisu znalezionego na Pustym Kociołku, dokonując drobnych modyfikacji, myślę, że na "lepsze".
Składniki na sałatkę (2-3 porcje):
50 g szpinaku baby,
2 pomidory,
1 zielony ogórek,
podwójna pierś z kurczaka,
4 kromki chleba tostowego,
ser żółty (ze względów ekonomicznych użyłam zwykłego sera salami - 2 plasterki pokrojone w paseczki, może być też 50 g sera w kostce startego na wiórki)),
przyprawa do kurczaka (do gyrosa lub inna kompozycja),
łyżka oleju/oliwy,
ząbek czosnku.
Składniki na sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany 18% (ewentualnie jogurt naturalny gęsty),
3 ząbki czosnku polskiego,
szczypta soli, pieprzu.
Sposób przyrządzenia:
Najpierw kroimy w kostkę piersi z kurczaka. Obtaczamy je w dowolnej przyprawie zmieszanej z łyżką oleju i smażymy na patelni bez tłuszczu. W tym czasie, szpinak, pomidory i ogórka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie od listków szpinaku odrywamy ogonki, kroimy pomidora i ogórka w kostkę, ser żółty ścieramy na wiórki lub kroimy w paseczki.
W tosterze zapiekamy kromki chleba tostowego (lub smażymy na patelni z dodatkiem masła). Następnie smarujemy je ząbkiem czosnku i kroimy każdą kromkę na 9 w miarę równych kawałków.
Sos czosnkowy przygotowujemy mieszając ze sobą majonez, śmietanę, starty czosnek i przyprawy.
Warzywa, kurczaka i ser wrzucamy do miski, zalewamy sosem czosnkowym i mieszamy. Jeśli jemy od razu, to wrzucamy również grzanki, w innym wypadku lepiej jest podać grzanki w osobnym naczyniu, żeby nie rozmokły.
Jeśli chcemy przygotować tę sałatkę na przyjęcie, to polecam zrobienie jej z co najmniej podwójnej porcji.
Źródło:http://kryzysowapanidomu.blogspot.com/2012/12/saatka-cezar-ze-szpinakiem-i.html