Wykonanie
Może po świętach masz ochotę na coś słodkiego? Chcesz wypić popołudniową
herbatę, a w domu nie ma nic słodkiego? Kruche rogaliki idealnie pasują jako słodka przekąska orazpodwieczorek . Jak większość nadzianych słodkości możesz je dowolnie modyfikować,ja swoje podałam z nadzieniem
czekoladowym obsypane wiórkami
kokosa oraz z
dżemem malinowym i
cukrem. Plusem kruchych rogalików jest to,że postoją dłużej niż te
drożdżowe(
drożdżowe rogaliki)nie są za słodkie i wspaniale pachną
wanilią .Skusisz się ?SKŁADNIKI:-400 g
mąki pszennej-1 opakowanie
cukru waniliowego-kilka kropel
aromatu waniliowego-3 łyżki
cukru-2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia-200 g
twarożku homogenizowanego-200 g schłodzonego
masłaNadzienie: nutella,
marmolada,
dżem,
mak,
jabłkaPRZYGOTOWANIE:
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
cukier przesiać do miski dodać
masło pokrojone w kostke i pokroić nożem do konsystencji kruszonki. Dodajemy
serek homogenizowany(ja użyłam naturalnego, możecie dodać np
waniliowy) i zagniatamy ciasto.Przykrywamy folią i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 4-5 cześci, każdą rozwałkowac na kształt koła i dzielić na 8 czesci. Przy szerszej czesci wykładać nadzienie i zawijać.Gotowe rogaliki posmarować
jajkiem i opruszyć
cukrem lub wiórkami.Piec w 180 st/ ok.15 minut