ßßß Cookit - przepis na Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

nazwa

Wykonanie

Może po świętach masz ochotę na coś słodkiego? Chcesz wypić popołudniową herbatę, a w domu nie ma nic słodkiego? Kruche rogaliki idealnie pasują jako słodka przekąska oraz
podwieczorek . Jak większość nadzianych słodkości możesz je dowolnie modyfikować,ja swoje podałam z nadzieniem czekoladowym obsypane wiórkami kokosa oraz z dżemem malinowym i cukrem. Plusem kruchych rogalików jest to,że postoją dłużej niż te drożdżowe
(drożdżowe rogaliki)nie są za słodkie i wspaniale pachną wanilią .
Skusisz się ?
SKŁADNIKI:
-400 g mąki pszennej
-1 opakowanie cukru waniliowego
-kilka kropel aromatu waniliowego
-3 łyżki cukru
-2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g twarożku homogenizowanego
-200 g schłodzonego masła
Nadzienie: nutella, marmolada, dżem, mak,jabłka
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier przesiać do miski dodać masło pokrojone w kostke i pokroić nożem do konsystencji kruszonki. Dodajemy serek homogenizowany(ja użyłam naturalnego, możecie dodać np waniliowy) i zagniatamy ciasto.Przykrywamy folią i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 4-5 cześci, każdą rozwałkowac na kształt koła i dzielić na 8 czesci. Przy szerszej czesci wykładać nadzienie i zawijać.
Gotowe rogaliki posmarować jajkiem i opruszyć cukrem lub wiórkami.
Piec w 180 st/ ok.15 minut
Źródło:http://u-pieczona.blogspot.com/2013/12/kruche-rogaliki.html