ßßß
I znów nadeszły chłodniejsze i deszczowe dni. A w takie dni jak choćby dziś, nie ma to jak zupa. A zupa krem z dyni i marchewek nie dość, że dodaje energii smakiem, to jeszcze swym kolorem:)Co potrzebujemy:6 marchewek pokrojonych w kostkę1/2 średniej dyni pokrojonej w kostkę (proporcje marchew: dynia miałam 1:1)100g ryżu1 cebula pokrojona w kostkęimbir, sól, pieprz biały mielony, cukier2 łyżki masła1 łyżka soku z cytryny1,5 litra bulionu warzywnegobułka pszenna na grzankiśmietana gęsta opcjonalnie1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy połowę masła.2. Wrzucamy na nie dynię, marchew i cebulę. Smażymy razem 5 minut,w międzyczasie dodając drugą połowę masła. Dodajemy łyżeczkę cukru trzcinowego i dalej smażymy 2 minuty.3. Dodajemy litr bulionu i ryż. Gotujemy wszystko razem 25 - 30 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Warzywa musza być miękkie.4. Blendujemy wszystko razem i odstawiamy na kuchenkę - na bardzo mały gaz.5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz imbirem.Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy bulionu - konsystencja ma odpowiadać naszym oczekiwaniom:) Zostawiając zupę do następnego dnia, będzie ona jeszcze gęstsza, więc dobrze jest wówczas trochę bulionu również pozostawić, by móc ją rozrzedzić.Podajemy z odrobiną śmietany (ja używam szczeciniecką 18%) i grzankami pszennymi.Grzanki robię na dwa sposoby:1. kroję bułkę w kostkę i podsmażam na suchej patelni (bez oleju)2. zapiekam przekrojoną na pół/grubsze kanapki bułkę w tosterze i kroję w kostkę:)Smacznego tej pięknej jesieni!