Wykonanie

I znów nadeszły chłodniejsze i deszczowe dni. A w takie dni jak choćby dziś, nie ma to jak zupa. A zupa krem z dyni i
marchewek nie dość, że dodaje energii smakiem, to jeszcze swym kolorem:)Co potrzebujemy:6
marchewek pokrojonych w kostkę1/2 średniej dyni pokrojonej w kostkę (proporcje
marchew:
dynia miałam 1:1)100g
ryżu1
cebula pokrojona w kostkę
imbir,
sól,
pieprz biały mielony,
cukier2 łyżki
masła1 łyżka
soku z cytryny1,5 litra
bulionu warzywnegobułka pszenna na grzanki
śmietana gęsta opcjonalnie1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy połowę
masła.2. Wrzucamy na nie
dynię,
marchew i
cebulę. Smażymy razem 5 minut,w międzyczasie dodając drugą połowę
masła. Dodajemy łyżeczkę
cukru trzcinowego i dalej smażymy 2 minuty.3. Dodajemy litr
bulionu i
ryż. Gotujemy wszystko razem 25 - 30 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Warzywa musza być miękkie.4. Blendujemy wszystko razem i odstawiamy na kuchenkę - na bardzo mały gaz.5. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny oraz
imbirem.Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy
bulionu - konsystencja ma odpowiadać naszym oczekiwaniom:) Zostawiając zupę do następnego dnia, będzie ona jeszcze gęstsza, więc dobrze jest wówczas trochę
bulionu również pozostawić, by móc ją rozrzedzić.Podajemy z odrobiną
śmietany (ja używam szczeciniecką 18%) i grzankami pszennymi.Grzanki robię na dwa sposoby:1. kroję
bułkę w kostkę i podsmażam na suchej patelni (bez
oleju)2. zapiekam przekrojoną na pół/grubsze kanapki
bułkę w tosterze i kroję w kostkę:)Smacznego tej pięknej jesieni!