Wykonanie
Przepis bez zdjęcia, to nie to samo, wiem... dlatego obiecuję uzupełnić je jak najszybciej:)Wczoraj mieliśmy przyjemność bawić się na imprezie przebieranej (a bardzo takie lubimy). Przed wyjściem upiekłam muffiny, ale w szale przygotowań, obsypywania się brokatem i przyklejania makijażu z gwiazdek (impreza DISCO:) ) zupełnie zapomniałam zrobić zdjęcie moim wyrobom. Przypomniało mi się w trakcie tańców - jak już nie było ani jednej muffiny:/Wyszły tak pyszne, że na pewno z najbliższej przyszłości zrobię je ponownie i wówczas uzupełnię zdjęcie:)Lubię trochę kombinować - inspiracją były Moje Wypieki - a reszta wynikła w trakcie:)Potrzebujemy:35g
boczku wędzonego pokrojonego w kostkę1 mała
cebula (lub 1/2 średniej) drobno posiekana1/2 łyżeczki:
sól,
papryka słodka,
zioła prowansalskiepieprz do smakuszczypta
chilli130g tartego
sera żółtego sera - dałam goudę - połowa na drobnej, połowa na grubej tarce1
marchew (średniej wielkości) starta na drobnej tarce30g drobno
startego sera żółtego2
jajka250g
mąki pszennej przesianej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia80ml
oleju (dałam z pestek
winogron)200ml
mleka1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy
boczek. Smażymy do zarumienienia (jakieś 3 minuty). Dodajemy
cebulę i razem podsmażamy jakieś 3 minuty (żeby
cebula zmiękła nieco)2. Do jednej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia i
przyprawy.3. Do drugiej miski wkładamy utartą
marchew, 130g
sera żółtego tartego,
jajka - wcześniej roztrzepane,
mleko i
olej. Mieszamy porządnie. Na koniec dodajemy
boczek z
cebulką i mieszamy razem. Przelewany zawartość tej miski do składników suchych i dobrze razem mieszamy.4. Nakładamy ciasto do foremek muffinkowych /do papilotek. Na każdą muffinę sypiemy starty drobno
ser żółty i dodajemy odrobinę
słodkiej papryki na wierzch.Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzałam patyczkiem, czy się upiekły:)Smacznego!