Wykonanie

Jakieś 2 lub 3 lata temu odkryłam wspaniałe połączenie smaków, które czasami stosuję jako marynatę do
indyka czy
kurczaka. Tajemnica tkwi w musztardzie i miodzie:)
Kurczak wówczas jest wilgotny z chrupiącą skórką i ma lekko słodkawy, lekko ostrawy smak.Co potrzebujemy?Piekarnik rozgrzany do 200 stopni
Mięso:4
udka kurczaka1
cebula posiekana w piórka250g
pieczarek pokrojonych w większe kawałki1 łyżka
musztardy dijon2 łyżki
musztardy francuskiej (z
gorczycą)1 łyżka
miodu płynnego (ja używam gryczano-lipowy lub inny, który mam pod ręką)
sól,
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
soku z cytrynyolej do smażenia2 całe ząbki
czosnkuZiemniaki:500g
ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki2 łyżeczki
tymianku (innych
ziół, które lubisz)20g
masła pokrojonego w kostkę2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz2 ząbki
czosnku posiekaneSurówka:300g
roszponki150g
pomidorków koktajlowych1
dymka1 łyżka
octu winnego białego3 łyżki
oliwysól,
pieprz1 łyżeczka
musztardy dijonodrobina
soku z cytryny1. Najpierw przygotowujemy
mięso - myjemy ni wycinamy to, co uważamy za nie potrzebne w nim:) Nacieramy
solą i
pieprzem. Przygotowujemy marynatę: do miseczki dajemy
musztardy i
miód - mieszamy razem łyżeczką. Dolewamy po woli
oliwę i mieszamy. Doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny. Marynatą polewamy
mięso i odkładamy do lodówki. Ja marynuję przeważnie
mięso przez całą noc, ale zdarza mi się również nieplanowany
kurczak w tej marynacie. Wówczas około godziny w lodówce również wystarczy.2. Pokrojone
ziemniaki wkładamy do miski, zalewamy
oliwą, dodajemy
czosnek,
sól,
pieprz,
tymianek i
masło i mieszamy wszystko razem. Tak przygotowane
ziemniaki wykładamy na blaszkę wyścielaną papierem do pieczenia.
Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy jakieś 30-40 minut - zaglądając do nich. Właściwie, to chodzi o to, by nam się nie spaliły, a jedynie przypiekły:)3. W międzyczasie przygotowujemy
sałatkę: myjemy i osuszamy
roszponkę i
pomidorki. Do miseczki dajemy posiekaną
dymkę,
musztardę,
sól,
pieprz,
ocet i
oliwę i mieszamy wszystko robiąc z tego sos.
Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i mieszamy je z 1/2 sosu.
Roszponkę wkładamy do większej miski, polewamy ją resztą sosu i wykładamy na nią
pomidory.4.
Mięso wrzucamy na rozgrzany na patelni
olej i smażymy z każdej strony pod przykryciem jakieś 10 minut. Nie możemy
mieć zbyt dużego ognia - chodzi o to, by
mięso się upiekło w środku i przypiekło lekko na wierzchu:) Po tym czasie dodajemy na patelnię
cebulę i
pieczarki - przykrywamy i dusimy wszystko razem 15 minut.Na talerzu danie wygląda kolorowo i smakuje wyśmienicie:) Idealne na niedzielny obiad w pochmurny dzień!

