ßßß
Jakieś 2 lub 3 lata temu odkryłam wspaniałe połączenie smaków, które czasami stosuję jako marynatę do indyka czy kurczaka. Tajemnica tkwi w musztardzie i miodzie:)Kurczak wówczas jest wilgotny z chrupiącą skórką i ma lekko słodkawy, lekko ostrawy smak.Co potrzebujemy?Piekarnik rozgrzany do 200 stopni
Mięso:4 udka kurczaka1 cebula posiekana w piórka250g pieczarek pokrojonych w większe kawałki1 łyżka musztardy dijon2 łyżki musztardy francuskiej (z gorczycą)1 łyżka miodu płynnego (ja używam gryczano-lipowy lub inny, który mam pod ręką)sól, pieprz2 łyżki oliwy z oliwekszczypta soku z cytrynyolej do smażenia2 całe ząbki czosnkuZiemniaki:500g ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki2 łyżeczki tymianku (innych ziół, które lubisz)20g masła pokrojonego w kostkę2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz2 ząbki czosnku posiekaneSurówka:300g roszponki150g pomidorków koktajlowych1 dymka1 łyżka octu winnego białego3 łyżki oliwysól, pieprz1 łyżeczka musztardy dijonodrobina soku z cytryny1. Najpierw przygotowujemy mięso - myjemy ni wycinamy to, co uważamy za nie potrzebne w nim:) Nacieramy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: do miseczki dajemy musztardy i miód - mieszamy razem łyżeczką. Dolewamy po woli oliwę i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Marynatą polewamy mięso i odkładamy do lodówki. Ja marynuję przeważnie mięso przez całą noc, ale zdarza mi się również nieplanowany kurczak w tej marynacie. Wówczas około godziny w lodówce również wystarczy.2. Pokrojone ziemniaki wkładamy do miski, zalewamy oliwą, dodajemy czosnek, sól, pieprz, tymianek i masło i mieszamy wszystko razem. Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na blaszkę wyścielaną papierem do pieczenia. Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy jakieś 30-40 minut - zaglądając do nich. Właściwie, to chodzi o to, by nam się nie spaliły, a jedynie przypiekły:)3. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: myjemy i osuszamy roszponkę i pomidorki. Do miseczki dajemy posiekaną dymkę, musztardę, sól, pieprz, ocet i oliwę i mieszamy wszystko robiąc z tego sos. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i mieszamy je z 1/2 sosu. Roszponkę wkładamy do większej miski, polewamy ją resztą sosu i wykładamy na nią pomidory.4. Mięso wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy z każdej strony pod przykryciem jakieś 10 minut. Nie możemy mieć zbyt dużego ognia - chodzi o to, by mięso się upiekło w środku i przypiekło lekko na wierzchu:) Po tym czasie dodajemy na patelnię cebulę i pieczarki - przykrywamy i dusimy wszystko razem 15 minut.Na talerzu danie wygląda kolorowo i smakuje wyśmienicie:) Idealne na niedzielny obiad w pochmurny dzień!
