Wykonanie
Uwielbiam
kurczaka, wszyscy u mnie w domu go kochają. Robię go na kilka... kilkanaście sposobów.Ten jest bardzo prosty i aromatyczny, ostry, zarazem słodkawy i bardzo soczysty.Ale co ja tu się
będę rozpisywać...

składnikiCały
kurczak lub ulubione z niego części2 łyżeczki sproszkowanego
chili2 łyżeczki
słodkiej paprykiłyżka
miodusok z cytryny - zależy - do smakumożna dodać całe
papryczki chili dla aromatu2
cebule pokrojone w słupki2 ząbki
czosnku - nie obranełyżeczka suczonego
rozmarynu - najlepiej jednak gałązka świeżego3-4 liście świeżej
szałwii, ja miałam suszoną akurat- około łyżkiłyżeczka
masłasólwodaświeże
zioła
przygotowanieRozgrzewamy patelnię,
kurczaka dzielimy na części, ja zostawiam kości od piersi.Wrzucamy
mięso skórą na patelnię, obsmażamy, solimy, dodajemy
czosnek,
kurczak musi puścić
soki i tłuszcz. Teraz dodajemy
paprykę, podlewamy lekko
wodą, dusimy, dodajemy
miód,
cytrynę, dusimy ptaka, podlewając przez 30 minut, dodajemy
cebulę i
zioła. Dusimy kolejne 30 minut, jednak zawsze do wyparowania płynów i kolejnego przysmażenia
mięsa.Po godzinie dodajemy
masło, podsmażamy, podlewamy
wodą, ściągamy "smaczki" z patelni.Posypujemy
ziołami, ja uwielbiam
natkę :DPodajemy z
ryżem,
kaszą, pieczonymi
ziemniakami, jak wolimy, do tego gotowane lub bieczone warzywa.
Bona Apetita!