ßßß
składnikiCały kurczak lub ulubione z niego części2 łyżeczki sproszkowanego chili2 łyżeczki słodkiej paprykiłyżka miodusok z cytryny - zależy - do smakumożna dodać całe papryczki chili dla aromatu2 cebule pokrojone w słupki2 ząbki czosnku - nie obranełyżeczka suczonego rozmarynu - najlepiej jednak gałązka świeżego3-4 liście świeżej szałwii, ja miałam suszoną akurat- około łyżkiłyżeczka masłasólwodaświeże zioła
przygotowanieRozgrzewamy patelnię, kurczaka dzielimy na części, ja zostawiam kości od piersi.Wrzucamy mięso skórą na patelnię, obsmażamy, solimy, dodajemy czosnek, kurczak musi puścić soki i tłuszcz. Teraz dodajemy paprykę, podlewamy lekko wodą, dusimy, dodajemy miód, cytrynę, dusimy ptaka, podlewając przez 30 minut, dodajemy cebulę i zioła. Dusimy kolejne 30 minut, jednak zawsze do wyparowania płynów i kolejnego przysmażenia mięsa.Po godzinie dodajemy masło, podsmażamy, podlewamy wodą, ściągamy "smaczki" z patelni.Posypujemy ziołami, ja uwielbiam natkę :DPodajemy z ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami, jak wolimy, do tego gotowane lub bieczone warzywa.Bona Apetita!