Wykonanie
Cudowna, rozgrzewająca, pełna aromatów - doskonała w mroźny dzień!Ja ją robię na
wieprzowinie.


skaładniki1kg
łopaptki wieprzowej1 duza
marchew1 duzy
ziemniak2 duże
papryki słodkie2 plastry
wędzonego boczku lub podradla2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki
ostrej papryki w proszku2 łyżki
słodkiej papryki w proszku2 łyżki
oliwy z oliwekłyżka
chrzanu2 łyzki
przecieru pomidorowegołyżka
octu balsamicznegołyżeczka
cukrusólłyżka
mąkiPrzygotowanieDelikatnie podpiekamy
papryki w proszku na
oliwie, dodajemy
mięso pokrojone w kostkę, podsmażamy je, doajemy posiekany
czosnek,
cebulę pokrojona w sporą kostkę, posypujemy
mąką, przypiekamy, dodajemy
chrzan, mieszamy, dodajemy szkalnkę
wody, zdejmujemy "smaczek" i przelewamy do garnaka, dolewamy do niego
wody.Teraz na tę samą patelnie dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i
marchewkę, Podsamżamy, przekładamy do garnka, na patelnię tym razem wrzucamy
boczek pokrojony w cienka kostkę,
papryki pokrojone w plasterki, podsmażamy, dodajemy pzrecier,
wodę i znowu wszystko do garnaka.Dodajemy
ocet balsamiczny, dosalamy jak kto lubi i gotujemy aż wszystko zmięknie jakeś 40-50 minut .Najlepsza i tak jest na drugi dzień!
Bona Apetita!