ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z Prażokami

Kapuśniak z Prażokami

nazwa

Wykonanie

Ten przepis to wariacja mojego narzeczonego na temat tego kapuśniaku.
Składniki:
1/ Zupa
1/2 kg kiszonej kapusty
3 marchewki
2 cebule
2 pietruszki
seler
3-4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej (średniej)
3 listki laurowe
pieprz
kmin rzymski
ziele angielskie
jarzynka
malutki koncentrat pomidorowy (25gram)
1/2 opakowania tofu wędzonego
2/ Prażoki
ziemniaki
sól
mąka pszenna (na 1 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki)
Przygotowanie zupy:
Kapustę mocno lub lekko odciskamy (w zależności jak bardzo lubimy kwaśny smak), trochę siekamy i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kaszę, posiekaną cebulę i starte warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy aż wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie. Doprawiamy jarzynką i pieprzem, dodajemy koncentratu pomidorowego i tofu pokrojonego w kostkę. Chwilę razem podgrzewamy.
Przygotowanie prażoków:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę ale nie całą, na dnie powinno zostać około łyżki wody. Zasypujemy ziemniaki mąką, przykrywamy pokrywką, wstrząsamy i stawiamy z powrotem na minutkę na mały ogień. Pozostaje tylko utłuc dokładnie ziemniaki. Masa powinna być jednolita i dość twarda.
Nakładamy na jeden talerz zupę, na drugi prażoki (można okrasić np. podsmażoną cebulą) i obiad gotowy.
Różnica w stosunku do oryginalnego przepisu to dodatkowe pomidory, ciut inny zestaw przypraw, trochę inne podejście do warzyw oraz tofu na dokładkę.
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2014/04/kapusniak-z-prazokami.html