Wykonanie
Ten przepis to wariacja mojego narzeczonego na temat tego kapuśniaku.Składniki:1/ Zupa1/2 kg
kiszonej kapusty3
marchewki2
cebule2
pietruszkiseler3-4 czubate łyżki
kaszy jęczmiennej (średniej)3
listki laurowepieprzkmin rzymski
ziele angielskiejarzynkamalutki
koncentrat pomidorowy (25gram)1/2 opakowania
tofu wędzonego2/ Prażoki
ziemniakisólmąka pszenna (na 1 kg
ziemniaków 1 czubata łyżka
mąki)Przygotowanie zupy:
Kapustę mocno lub lekko odciskamy (w zależności jak bardzo lubimy kwaśny smak), trochę siekamy i zalewamy
wodą. Dodajemy
przyprawy:
kmin rzymski,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz oraz
kaszę, posiekaną
cebulę i starte warzywa:
marchewkę,
pietruszkę i
seler. Gotujemy aż wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie. Doprawiamy jarzynką i
pieprzem, dodajemy
koncentratu pomidorowego i
tofu pokrojonego w kostkę. Chwilę razem podgrzewamy.Przygotowanie prażoków:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odlewamy
wodę ale nie całą, na dnie powinno zostać około łyżki
wody. Zasypujemy
ziemniaki mąką, przykrywamy pokrywką, wstrząsamy i stawiamy z powrotem na minutkę na mały ogień. Pozostaje tylko utłuc dokładnie
ziemniaki. Masa powinna być jednolita i dość twarda.Nakładamy na jeden talerz zupę, na drugi prażoki (można okrasić np. podsmażoną
cebulą) i obiad gotowy.

Różnica w stosunku do oryginalnego przepisu to dodatkowe
pomidory, ciut inny zestaw przypraw, trochę inne podejście do warzyw oraz
tofu na dokładkę.