Wykonanie
Zastanawialiście się kiedyś do ilu potraw można wykorzystać jabłka? Ja zostałam niedawno obdarowana koszem
polskich papierówek i postanowiłam zrobić z nich coś ciekawszego niż kompot, mus, czy
sałatkę.
Jabłka posłużyły mi do zrobienia... zupy, i to... pomidorowej. Myślę, że zadowoleni z takiego zestawienia będą zwolennicy zarówno
jabłek jak i
pomidorów, a zupa z pewnością zasmakuje miłośnikom wszelkich kremów.Na 6 porcji potrzebujecie:6 dużych
pomidorów (najlepsze będą takie, które mają dużo miąższu)4 małe papierówki (lub 2 duże)3
szalotki2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
tymianku1 średni
ziemniaksól,
pieprz lub odrobina
vegety2 łyżki
masła1 łyżeczka
cukruDodatki:6 kromek
chleba3 gałązki
pomidorów koktajlowych
oliwaZiemniaka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle w garnku. Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
jabłko i smażymy jeszcze chwilę. Następnie taką mieszankę zalewamy ok 500 ml wrzącej
wody i zaczynamy gotować (oczywiście zamiast
wody lepiej będzie wlać ugotowany uprzednio
bulion).Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w plasterki
szalotkę, a następnie dodajemy do niej pokrojony w plasterki
czosnek i dalej szkilmy.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do
cebuli i wszystko razem jeszcze chwilę smażymy. Łączymy
pomidory z zawartością garnka, dodajemy
przyprawy i
tymianek. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie wszystko misujemy na gładki krem.
Chleb kroimy w kostkę i smażymy kilka minut na patelni bez tłuszczu, co jakiś czas obracając.
Pomidorki, w całych gałązkach podsmażamy na patelni na odrobinie
oliwy, tak aby ich skórka trochę popękała.Gałązki rozcinamy na mniejsze, mniej więcej po 3-4
pomidorki i układamy razem z grzankami na talerze z zupą.
Czas przygotowania: 30 minutStopień trudności: ŁatweKoszt: 10 złotych