ßßß Cookit - przepis na Jabłkowa pomidorówka

Jabłkowa pomidorówka

nazwa

Wykonanie

Zastanawialiście się kiedyś do ilu potraw można wykorzystać jabłka? Ja zostałam niedawno obdarowana koszem polskich papierówek i postanowiłam zrobić z nich coś ciekawszego niż kompot, mus, czy sałatkę. Jabłka posłużyły mi do zrobienia... zupy, i to... pomidorowej. Myślę, że zadowoleni z takiego zestawienia będą zwolennicy zarówno jabłek jak i pomidorów, a zupa z pewnością zasmakuje miłośnikom wszelkich kremów.
Na 6 porcji potrzebujecie:
6 dużych pomidorów (najlepsze będą takie, które mają dużo miąższu)
4 małe papierówki (lub 2 duże)
3 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 średni ziemniak
sól, pieprz lub odrobina vegety
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
Dodatki:
6 kromek chleba
3 gałązki pomidorów koktajlowych
oliwa
Ziemniaka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle w garnku. Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i smażymy jeszcze chwilę. Następnie taką mieszankę zalewamy ok 500 ml wrzącej wody i zaczynamy gotować (oczywiście zamiast wody lepiej będzie wlać ugotowany uprzednio bulion).
Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w plasterki szalotkę, a następnie dodajemy do niej pokrojony w plasterki czosnek i dalej szkilmy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do cebuli i wszystko razem jeszcze chwilę smażymy. Łączymy pomidory z zawartością garnka, dodajemy przyprawy i tymianek. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie wszystko misujemy na gładki krem.
Chleb kroimy w kostkę i smażymy kilka minut na patelni bez tłuszczu, co jakiś czas obracając. Pomidorki, w całych gałązkach podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy, tak aby ich skórka trochę popękała.
Gałązki rozcinamy na mniejsze, mniej więcej po 3-4 pomidorki i układamy razem z grzankami na talerze z zupą.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: Łatwe
Koszt: 10 złotych
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/08/jabkowa-pomidorowka.html