Wykonanie
Co wspólnego mają moje klopsiki z kebabczetą? Pewnie trochę kształt i sposób przygotowania - od razu zaznaczam, że nie jest to klasyczny przepis na te pyszne bułgarskie klopsiki. W
sumie nawet nie wiem, czy bułgarskie, bo Rumuni, a także Chorwaci również przypisują sobie do nich prawo :)Kababczeta charakteryzuje się tym, że zrobiona jest z
mięsa mielonego z dodatkiem
ziół oraz
cebuli, następnie uformowana w formę "wałeczka" i upieczona na grillu.Pyszne małe klopsiki można serwować na bardzo wiele sposobów, i tylko od nas zależy, co do nich dodamy.Ja proponuję klasycznie po polsku:
majeranek,
cebulę i żeby było trochę ostrzej czerwoną suszoną
paprykę.Kebabczetę możecie smażyć na grillu, albo po prostu na patelni, nawet na małej ilości
oleju. Idealnie latem będzie pasowała mizeria (grubo krojona) ze
szczypiorkiem i
koperkiem oraz
młode ziemniaczki.Składniki dla 4 osób:Klopsiki:500 g mielonej
wołowiny (możecie też użyć mieszanki
wołowiny i
wieprzowiny)1 duża
cebula2 łyżeczki
majeranku2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
Maggi w płynieMizeria:2 świeże
ogórki150 ml gęstej
śmietany (może być
jogurt naturalny)
Koperek,
szczypiorek,
sól,
kolorowy pieprz
Przygotowanie jest
banalne :)Mizeria:
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, solimy i chwilę macerujemy (najlepiej przykryć czymś ciężkim) żeby pozbyć się nadmiaru
wody. Następnie zalewamy
śmietaną, posypujemy
ziołami i
kolorowym pieprzem.Klopsiki:
Cebulę drobno siekamy i szklimy na
oleju. Zeszkloną dodajemy do
mięsa, które przyprawiamy pozostałymi
przyprawami, dokładnie mieszamy i formujemy w wałeczki. Tak przygotowane klopsiki smażymy na patelni grillowej, grillu, lub zwykłej patelni na małej ilości
oleju.Smacznego :)Koszt przygotowania dla 4 osób: 20 złotychCzas przygotowania: 20 minutStopień trudności: Łatwe