ßßß Cookit - przepis na Indyk w sojowej kąpieli

Indyk w sojowej kąpieli

nazwa

Wykonanie

Przepis dla osób, które nie lubią smaku indyczego mięsa. Dzięki marynowaniu w sosie sojowym danie to nabiera zupełnie innego, intensywnego wyrazu, a do tego mięso jest kruche i trudniej je wysuszyć. Mięso świetnie smakuje z kapustą zasmażaną, buraczkami na ciepło lub tak jak na zdjęciu z gotowaną marchewką. Jako klasyczny „zapychacz” proponuje rozmarynowe ziemniaczki (przepis poniżej).
Składniki dla 4 osób:
Indyk
1 udziec z indyka
margaryna do smażenia
Marynata:
75 ml sosu sojowego ciemnego
25 ml oliwy z oliwek (lub oleju)
2 łyżki octu balsamicznego (lub winnego)
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
Udziec „rozebrać”, wyciąć kości i ścięgna (ja usuwam również skórę). Następnie podzielić na kawałki wielkości 5×5 cm. Tak naprawdę wielkość nie ma znaczenia, ważne żeby mniej więcej kawałki były równe i niezbyt duże. Starać się także, żeby mięso kroić w poprzek włókien, aby zachowało kruchość.
Składniki na marynatę wymieszać w głębszym naczyniu. Kawałki indyka zanurzyć w marynacie i zostawić na noc. Jeśli wydaję się, ze marynaty jest za mało można dolać trochę wody, lub dorobić marynatę w proporcjach jak w przepisie.
Następnego dnia mięso obsmażyć z jednej strony na mocnym ogniu, przewrócić na surową stronę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10-15 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Podczas duszenia indyka robimy ziemniaczki:
6-8 dużych ziemniaków
rozmaryn, sól, oliwa
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i każdą nową warstwę posypujemy rozmarynem, solą i polewamy oliwą, przykrywamy naczynie. Następnie wkładamy do mikrofalówki ustawionej na 100% mocy, na ok 15 minut (jeśli wysokość ziemniaków w naczyniu ma ok 8-10cm), a na ok 10 jeśli naczynie jest dużo niższe. Każda mikrofalówka jest inna, dlatego polecam po 10 minutach wyjąć i sprawdzić. Jeśli nie jesteście przekonani do „gotowania” w mikrofalówce, można ziemniaczki upiec w piekarniku (180 stopni, czas ok. 1h).
Koszt dla 4 osób: ok 25 zł.
Czas przygotowania bez marynaty: 15-20 minut.
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/03/indyk-w-sojowej-kapieli.html