Wykonanie
Lekkie, wilgotne i delikatnie
kakaowe ciasto z
owocami, w połączeniu z gorącą
czekoladą i
bitą śmietaną… Nawet dla kogoś, kto nie lubi
słodyczy, ten murzynek będzie niezapomnianą przygodą.Na blaszkę 22 cm (ok. 10 porcji) potrzebujesz:4
jajka1 szklanka
mąki1 szklanka
cukruPół szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoCukier waniliowy (2 łyżeczki do ciasta, 2 łyżeczki do
śmietanki)500 g
owoców (
maliny,
jagody,
porzeczki,
jagody,
borówki itp. – mogą być mrożone).2 tabliczki
czekolady mlecznej500 ml
śmietany 30%Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier i
cukier waniliowy, dalej miksujemy. Dodajemy
żółtka i
olej,
potem mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Wszystko wykładamy na okrągłą blaszkę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Na to wysypujemy
owoce.Mała rada: jeśli nie macie w domu
kakao naturalnego możecie użyć takie ekspresowe słodzone, tylko wtedy zamiast szklanki
cukru, dodajcie pół szklanki
cukru i pół szklanki
kakao.Pieczemy w 180 stopniach ok. 1h. Do sprawdzenia czy ciasto się upiekło możemy użyć drewniany patyczek, który wkładamy pomiędzy
owoce – nie powinien być mokry.Nie polewamy ciasta
czekoladą od razu! Najlepsze jest podane ze świeżo rozpuszczoną
czekoladą i świeżo ubitą
śmietaną. Idealna alternatywa do szarlotki na ciepło z
lodami.

Koszt ciasta to nieco ponad 20 złotych (zależy od ceny
owoców i tego, jakiej
czekolady chcecie użyć)Czas przygotowania: 1h 15 minutStopień trudności:łatwe