ßßß Cookit - przepis na Biscotti pistacjowo-żurawinowe

Biscotti pistacjowo-żurawinowe

nazwa

Wykonanie

Podczas pobytu w Toskanii absolutnie zakochałam się w cantucci i biscotti- malutkich włoskich ciasteczkach podwójnie wypiekanych, z reguły napełnionych migdałami lub innymi orzechami. Idąć tym tropem zaplanowałam sobie, że w święta zabieram się za wersję pistacjowo-żurawinową, jednak świąteczny przesyt spowodował, że dopiero teraz nadszedł ich czas:)
Przepis Nigelli Lawson z jej ostatniej książki ''Nigellissima''.
(z poniższych proporcji otrzymacie ok. 15 ciasteczek; ja zrobiłam je z podwójnej ilości)
1 jajko
75 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
125 g mąki pszennej (dodatkowo odrobina do podsypywania)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
75 g orzechów pistacjowych (po wyłuskaniu)
50 g suszonej żurawiny
Jajka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Dodać skórkę pomarańczową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gałkę muszkatołową, po czym lekko zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę i pistacje, po czym zagniatać wszystko jeszcze przez chwilę. Ciasto będzie nieco klejące.
Oprószyć blat mąką i przenieść masę na blat. Uformować podłużny bochenek o rozmiarze ok. 25 x 5 cm, lekko spłaszczyć go z góry.
Ciasto przenieść na wcześniej przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Biscotti piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut (bochenek powinien lekko się zrumienić).
Po tym czasie przełożyć bochenek na deskę do krojenia, po kilku minutach pokroić go w poprzek pod dość ostrym kątem na małe kromeczki grubości 1 cm.
Kromki ponownie ułożyć na blasze i piec ok 10-15 minut (w połowie czasu pieczenia wyjąć blachę z piekarnika i obrócić kromeczki na drugą stronę).
Biscotti studzić na kratce kuchennej.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wspaniale smakują z filiżanką gorącej herbaty lub szklanką mleka.
...I z każdym kolejnym chrupnięciem przenoszę się do przepięknej Florencji...
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/01/na-woskie-tesknoty-biscotti-pistacjowo.html