ßßß Cookit - przepis na Zupa buraczkowa z brązową soczewicą

Zupa buraczkowa z brązową soczewicą

nazwa

Wykonanie

Pyszna zupka, taki trochę barszcz ukraiński :) Dzięki soczewicy staje się bardziej sycąca.
Składniki:
3 litry bulionu
500g buraków
pół szklanki brązowej soczewicy
marchewka
2-3 ząbki czosnku
por (garść talarków)
seler ( trochę do smaku)
średnia cebula
majeranek, pieprz, sól, cukier, ocet
Warzywa kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy praską lub także kroimy, wrzucamy do garnka, soczewicę również i zalewamy wszystko bulionem, doprawiamy solą, cukrem, octem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20-30minut. Pod sam koniec doprawiamy pieprzem i majerankiem.
Ile dokładnie należy użyć przypraw nie podaję, bo zależy to od smaku buraków, a i każdy gotujący ma swoje kubki smakowe, które są mniej lub bardziej wrażliwe.
Podawać możemy ze śmietaną lub bez. Dodałam także kilka listków natki pietruszki.
Źródło:http://littlemissgarlic.blogspot.com/2014/02/zupa-buraczkowa-z-brazowa-soczewica.html