Wykonanie
Pyszna zupka, taki trochę barszcz ukraiński :) Dzięki
soczewicy staje się bardziej sycąca.Składniki:

3 litry
bulionu500g
burakówpół szklanki brązowej
soczewicymarchewka2-3 ząbki
czosnkupor (garść talarków)
seler ( trochę do smaku)średnia
cebulamajeranek,
pieprz,
sól,
cukier,
ocetWarzywa kroimy w kostkę,
czosnek wyciskamy praską lub także kroimy, wrzucamy do garnka,
soczewicę również i zalewamy wszystko
bulionem, doprawiamy
solą,
cukrem,
octem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20-30minut. Pod sam koniec doprawiamy
pieprzem i
majerankiem.Ile dokładnie należy użyć przypraw nie podaję, bo zależy to od smaku
buraków, a i każdy gotujący ma swoje
kubki smakowe, które są mniej lub bardziej wrażliwe.Podawać możemy ze
śmietaną lub bez. Dodałam także kilka listków
natki pietruszki.