ßßß

puszka groszkumarchewkacebula4 ząbki czosnku2 kostki rosołowe ( ja używam tych bez soli)2 liście laurowe2 kuleczki ziela angielskiegopół łyżeczki kolendrypieprz, słodka papryka (opcjonalnie)pół szklanki amarantusaCebulę, czosnek i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i dusimy na kilku łyżkach oliwy i wody. Po chwili dodajemy groszek, zalewamy wrzątkiem, dodajemy kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy i kolendrę. Wsypujemy pół szklanki amarantusa i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, ostawiamy aż wystygnie, miksujemy. Aha i pamiętajmy o tym, żeby wyjąć liście laurowe i ziele angielskie przed miksowaniem zupy. Na sam koniec przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką, jeśli mamy na to ochotę :)