Wykonanie
Makaron,
oliwki i
sos pomidorowy to składniki, które mam zawsze. Jak już inne zapasy się kończą, a czasu na przygotowanie obiadu też mam zbyt mało wtedy przychodzi czas na penne z
oliwkami w
sosie pomidorowym. Oczywiście można je urozmaicić dodając np
cukinię, czy inne lubiane warzywa. Dla mnie ta podstawowa wersja jest najsmaczniejsza. Łatwo, szybko i smacznie. Aaa no i co też ważne w końcówce miesiąca - tanie :).


500g
makaronu penneprzecier pomidorowyzielone oliwkicebulabazylia,
oregano,
sól,
pieprz,
cukier,
ostra papryka3 ząbki
czosnkuMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w
pióra, dusimy na łyżce
oliwy i odrobinie
wody. Jak już zmięknie, dodajemy opakowanie
przecieru pomidorowego, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy odrobinę
cukru,
soli i
pieprzu, łyżkę
oregano i łyżkę
bazylii,
ostrą paprykę i starte na tarce ząbki
czosnku. Gotujemy jeszcze przez minutę lub dwie. Po zdjęciu z ognia dodajemy
makaron i
oliwki. Wszystko mieszamy, tak aby cały
makaron pokryć sosem.