ßßß Cookit - przepis na Kotleciki szpinakowe

Kotleciki szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Zielono nam, czyli kotlety szpinakowe. Czy z ziemniakami i surówką czy same, smakują dobrze. Bardzo delikatne, z ostrym sosem musztardowym świetnie się komponują. Myślę, że również pasowałby sos czosnkowy, przepis znajdziecie na blogu.
Kotlety:
450g szpinaku
4 jaja
szczypiorek
otręby pszenne lub inne
czosnek
sos:
3 łyżki musztardy, może być dowolna, jaką kto lubi ( my użyłyśmy, 2 łyżek bawarskiej i 1łyżkę francuskiej)
3 łyżki śmietany lub jogurtu
1 mała łyżeczka octu
cukier, sól pieprz
Jaja gotujemy na twardo. Szpinak podgrzewamy, dodajemy kilka startych ząbków czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy aż nadmiar wody odparuje.
Szczypiorek siekamy, jaja ścieramy na tarce, mieszamy ze szpinakiem i dodajemy kilka łyżek otrębów, mieszamy. Można jeszcze przyprawić solą i pieprzem, można również dodać czosnek granulowany, jeżeli lubimy mocny smak czosnku. Formujemy kotleciki, obsypujemy otrębami i smażymy na oleju, kilka minut na każdej stronie.
Aby zrobić sos, należy wymieszać energicznie wszystkie składniki.
Źródło:http://littlemissgarlic.blogspot.com/2012/01/kotleciki-szpinakowe.html