Wykonanie
Zielono nam, czyli kotlety
szpinakowe. Czy z
ziemniakami i surówką czy same, smakują dobrze. Bardzo delikatne, z
ostrym sosem musztardowym świetnie się komponują. Myślę, że również pasowałby
sos czosnkowy, przepis znajdziecie na blogu.


Kotlety:450g
szpinaku4
jajaszczypiorekotręby pszenne lub inne
czosneksos:3 łyżki
musztardy, może być dowolna, jaką kto lubi ( my użyłyśmy, 2 łyżek bawarskiej i 1łyżkę francuskiej)3 łyżki
śmietany lub
jogurtu1 mała łyżeczka
octucukier,
sól pieprzJaja gotujemy na twardo.
Szpinak podgrzewamy, dodajemy kilka startych ząbków
czosnku, przyprawiamy
solą i
pieprzem, podgrzewamy aż nadmiar
wody odparuje.
Szczypiorek siekamy,
jaja ścieramy na tarce, mieszamy ze
szpinakiem i dodajemy kilka łyżek
otrębów, mieszamy. Można jeszcze przyprawić
solą i
pieprzem, można również dodać
czosnek granulowany, jeżeli lubimy mocny smak
czosnku. Formujemy kotleciki, obsypujemy
otrębami i smażymy na
oleju, kilka minut na każdej stronie.Aby zrobić sos, należy wymieszać energicznie wszystkie składniki.